Un total de 35 hotels han rebut els primers diplomes amb la distinció "Hotel Gastronòmic de Catalunya", impulsat per la Direcció General de Turisme, que té com a objectiu posicionar una oferta turística singular, d'alt valor afegit i que combina l'allotjament confortable amb una oferta gastronòmica de cuina catalana arrelada en el territori. D'aquests establiments distingits, n'hi ha disset que pertanyen a les comarques gironines. Són: Ca l'Arpa, El Far Hotel Restaurant, Es Porta Hotel, Casamar, El Molí, Hotel Empordà, Hotel Hostal La Quadra, La Plaça de Madremanya, Llevant, Mas Pau, Hotel Restaurant Empòrium, Hotel Rural Niu de Sol, Sa Tuna, La Fornal dels Ferrers, Mas Ses Vinyes, Masia La Palma i Sant Pere del Bosc Hotel & Spa.

A la certificació hi poden optar de manera voluntària hotels de petit format (amb un màxim de 60 habitacions) i que compleixin els requeriments de gestió familiar, allotjament confortable, oferta gastronòmica de qualitat i dinamització del territori a nivell econòmic i cultural. Els hotels certificats formaran part d'un pla de promoció específica que durà a terme l'Agència Catalana de Turisme.

L'especialitat gastronòmica s'engloba dins d'un model turístic de qualitat que vol donar resposta a les necessitats del turisme actual. Es tracta de conservar la personalitat, la identitat i els productes del territori, donar-los a conèixer i oferir-los com un valor afegit.