Una trentena de pares i alumnes de l'escola Bac de Cerdanya van caminar des de la Molina fins a Alp en protesta perquè el curs vinent hauran d'assumir el cost del menjador i del transport dels nens a l'escola. Els manifestants van denunciar que la llei només preveu que els alumnes amb l'escola fora del seu municipi puguin beneficiar-se de les beques de menjador i de transports, sense tenir en compte la distància que hi ha fins al centre educatiu.

Per aquest motiu, 35 nens i 16 famílies que viuen entre La Molina i Masella hauran de fer front a part del cost de l'autocar i a pagar tot el servei de menjador ja que, atesa la distància, no és viable que els escolars puguin anar a dinar a casa. Com a solució, les famílies afectades residents a La Molina i Masella reclamen que es reobri l'escola ubicada a l'Alberg Mare de Déu de les Neus, que va estar en funcionament fins al 1990, i es va tancar per falta d'alumnat.

L'alumnat de La Molina i Masella és el de l'Escola Bac de Cerdanya, que viu més lluny. En canvi, els de Das, Escadarcs, Urús, Fontanals, o Sanavastre, que estan a una distància més curta, reben una subvenció perquè la llei diu que només hi tenen dret els que viuen en un altre municipi.

La solució presentada des de l'administració local és sol·licitar la beca socioeconòmica, però com va dir un dels pares afectats, Víctor Garcia, "no són igualitàries, ni solidàries ni equitatives, hi haurà a algú que li donin però el problema aquí és transversal i social". Les famílies afectades, així com altres pares que actualment porten els seus fills a altres centres, pensen que la millor opció en el cas de no aconseguir les ajudes és reobrir el centre docent de La Molina. "No patirem amb el transport a l'hivern per les nevades, podran venir a casa a dinar i no arribaran cansats després de 40 minuts per carretera de revolts", va afegir Garcia.

Les famílies afectades calculen que la mitjana de despesa en transport i menjador serà de 240,30 euros al mes. Davant l'actual situació de crisi i els salaris mitjans de les famílies residents, aquesta despesa suposa un increment del 15%. En vistes de la situació, els afectats van explicar que moltes famílies es plantegen marxar del municipi a zones amb l'escola més propera i amb més facilitats. Fins i tot, es plantegen la desobediència social o inclús desescolaritzar els alumnes.

Possibilitat de reobrir l'escola

El president del Consell Comarcal de Cerdanya, Ramon Moliner, va afirmar que "s'està treballant per una solució, reobrir l'escola es possible ja que pels mateixos motius perquè es va tancar, la falta d'alumnat, ara es pot reobrir ja que hi ha prou alumnes".