Durant aquest estiu, Dipsalut revisarà 721 piscines d'ús públic de les comarques gironines, 75 més que l'any passat. Es tracta de piscines públiques municipals o que pertanyen a hotels, allotjaments de turisme rural o parcs aquàtics que poden ser utilitzades per qualsevol persona. En concret, els tècnics de Dipsalut miren el paviment, les instal·lacions, els magatzems de productes químics i comproven - mitjançant mostres- que l'aigua està lliure de paràsits i bacteris.

Des de fa anys, Dipsalut s'encarrega de revisar i controlar les piscines d'ús públic de les comarques gironines durant l'estiu, que és quan hi ha més moviment d'usuaris i visitants. Aquest any, els tècnics supervisaran 721 piscines de 130 municipis de les comarques gironines. Aquestes tasques s'inclouen dins un programa especial de control que realitza la institució. Piscines d'ús públic són totes aquelles instal·lacions que poden ser utilitzades per qualsevol persona - encara que faci falta pagar entrada per accedir-hi com les piscines municipals, les de parcs aquàtics, hotels, càmpings o centres esportius.

Deficiències en el manteniment de les instal·lacions, una baixa qualitat de l'aigua o elements arquitectònics poc adequats poden suposar riscos per a la salut de les persones. En principi, garantir la salubritat de les piscines d'ús públic és una competència dels mateixos ajuntaments. No obstant això, des de la Diputació de Girona - i amb la voluntat de donar servei als pobles gironins- l'organisme de Salut Pública de l'ens ajuda els consistoris donant-los suport i assumint els serveis de revisió, avaluació i control de les piscines. Només han de demanar-ho al Dipsalut, tal com ho porta fent des de fa anys el consistori de Fornells.

"És una garantia pels usuaris i una tranquil·litat per l'equip de l'ajuntament, al poble tenim cinc piscines d'ùs públic que s'han de controlar i per a nosaltres fer-ne el seguiment ens suposa un problema a nivell tècnic perquè tenim pocs treballadors municipals i cap d'ells està a jornada completa", va explicar l'alcalde d'aquesta localitat, Mateu Parera-Nieto. "Ja ens costa mantenir els tècnics d'ara i si hem de fer tot això del control de les piscines ens seria impossible perquè no tenen la formació necessària i tampoc tenim els recursos", va assenyalar.

El servei que ofereix Dipsalut consta, en primer lloc, d'una visita dels tècnics de l'ens que examinen les piscines. Prenen mostres de l'aigua, revises els vasos, l'entorn de les instal·lacions, el seu paviment, el magatzem de productes químics i es controla que els nivells de desinfectants i PH de l'aigua són correctes. També es revisa que l'aigua estigui lliure de bacteris, paràsits i que l'entorn de la piscina és higiènic i segur.

Posteriorment, tots els resultats es comuniquen a l'ajuntament. Si hi ha alguna deficiència, es fa saber de manera immediata i es recomanen mesures correctores. Al cap d'uns dies, els tècnics tornen a la piscina en qüestió per realitzar una nova comprovació i assegurar-se que la piscina està en bon estat i que les accions han estat efectives.

L'any passat el 95% de les 646 piscines avaluades estaven en bon estat i no presentaven deficiències.