El Consell Comarcal de la Garrotxa, ahir al vespre, va aprovar per unanimitat la compra de l'abocador del Clot de les Mules (Beuda) per 604.912 euros a la propietat formada per Luis Ángel Pérez Serra i can Maholà SL. Aquesta darrera és una societat formada per la família de Ramon Fort, que va ser alcalde de Beuda per CiU del 1986 al 1995, i per Assumpta Fort, que va ser alcaldessa per CiU del 1995 al 2007. El cost de la Finca Maholà és de 296.648 euros i el de la Finca Pérez és de 308.264 euros.

Al 1987 la Mancomunitat Intermunicipal de la Garrotxa i els 2 propietaris del Clot de les Mules van establir un contracte de lloguer per 25 anys. En aquest temps, un dels propietaris va vendre la seva part a Luis Àngel Pérez i la Mancomunitat va ser rellevada pel Consell Comarcal. La família d'exalcaldes ha conservat la propietat fins ara amb el nom de can Maholà, SL.

El setembre de l'any 2012, va finalitzar la vigència dels contracte d'arrendament que el Consell havia signat amb els propietaris de les finques. En els darrers anys de vigència del compromís, el Consell pagava uns 43.000 euros al mes pel lloguer.

Passats 25 anys, Consell i propietat van acordar fer pròrrogues del conveni. Això no obstant, segons va explicar al plenari Joan Espona (president del Consell Comarcal per CiU) la propietat va decidir no cobrar lloguer mentre el contracte no fos vigent. Ara, el Consell Comarcal haurà de pagar els endarrerits.

A partir de la culminació del contracte, es van iniciar les converses que han finalitzat amb la compra dels terrenys pel Consell Comarcal. Les raons de la compra són el fet que preveuen 10 anys de vida útil a l'abocador.

Tot i que la previsió d'ús de l'abocador arribava al 2012, el concepte avançat d'una entrada en servei del Centre de Triatge d'Escombraries de Sant Jaume de Llierca i la reducció de les tones de deixalles per causa de la crisi n'han allargat la vida útil. Ara hi entren una mitjana de 25.000 tones anuals de residus. Passada l'existència pràctica, els terrenys encara necessitaran 10 anys més de tractament per causa dels lixiviats (líquids derivats de la descomposició de les deixalles). La compra no tindrà efectes en la tresoreria del Consell pel fet que des de fa anys destinava una quantitat anual per disposar d'una reserva destinada a la clausura de l'abocador.

Negociacions

"Després de dos anys d'estires i arronses -va explicar Joan Espona, hem arribat a un acord amb les dues propietats. Va precisar: "No ha estat una acord fàcil". Va valorar l'acord de beneficios pel Consell Comarcal. "Perquè -va raonar- si tenim en compte que la compra d'aquestes dues propietats està sobre els 604,000 euros i si tenim en compte que nosaltres en paguem 43.000 de lloguer en 14 anys tenim amortitzada la inversió". El president del Consell Comarcal va continuar: "Cal valorar que l'abocador té al voltant de 20 anys d'existència (10 de vida i 10 de manteniment pels lixiviats). Va afegir: " Si, a més, és té en compte que algun dia hem de fer una planta de triatge, encara allarguem més l'existència de l'abocador i els números són més clars".

El Centre de Triatge de Sant Jaume de Llierca ha estat aprovat per Territori i Sostenibilitat. Com a últim recurs l'Ajuntament de Sant Jaume ha demanat una audiència amb el conseller Santi Vila. Si no aconsegueixen tirar enrera la resolució de Territori i Sostenibilitat, Sant Jaume activarà tràmits judicials contra el centre de triatge.

L'única resposta va ser la de Josep Guix (portaveu del PSC). Va començar: "És una bona notícia per la comarca de la Garrotxa". Va oposar: "Lamentem aquesta poca predisposició dels propietaris per arribar a un acord amb el Consell Comarcal". Va assenyalar: "És una compra per fer un servei públic normal i per tant considerem que dos anys de negociació per arribar a un acord amb la comarca diuen poc a favor d'aquesta propietat",. Va seguir: "En tot cas, doncs, pensem que el seu raonament d'amortització en 14 anys no és tan favorable, perquè ja paguem un lloguer molt car pel que és la superfície". Va resumir: "Arriba tard, però ens alegrem que arribi i considerem que avui és un bon dia per la comarca, perquè pot millorar el tractament de les escombraries i de les deixalles a la Garrotxa".

Espona va agrair el vot favorable del PSC i d'ERC i va recordar: "Fa uns dies que portem temes importants a aquest plenari i penso que n'hem d'estar satisfets". Va reblar que el pressupost ordinari del Consell no es resentirà de la compra, perquè "durant tots aquests anys, hem destinat una partida per cobrir l'eventual obertura d'un altre abocador o com a estat el cas de comprar aquest". Va reconèixer que les negociacions van ser llargues. La causa, segons ell, va ser negociar amb dos propietaris.