La guerra entre Rússia i Ucraïna ha tingut el seu efecte sobre el transport de viatgers cap a aquests països i les companyies que volen cap a les principals ciutats d'aquests països ja han notat aquest any una davallada en el nombre de passatgers transportats. És el cas de Wizz Air, companyia que opera la ruta Girona-Kíev, i que durant aquests primers set mesos de 2014 ha perdut gairebé un 20% dels usuaris que hi havien volat entre gener i juliol del 2013. Els efectes del conflicte que viu aquesta zona són evidents i ja van provocar que la companyia deixés d'operar una nova ruta que estava anunciada per aquest any. Pel que fa la connexió amb la capital ucraïnesa, l'aerolínia no va voler confirmar si se seguirà oferint quan s'acabi aquesta temporada d'estiu.

Després de mesos de disturbis i revoltes, durant el mes de març van començar les accions militars en territori ucraïnès i això es va començar a notar de seguida en el trànsit aeri amb destinació a ciutats de la república exsoviètica. Des del mes d'abril fins ara ha estat quan més ha decaigut el nombre de passatgers en els vols de Wizzair entre Girona i Kíev. Prèviament, les xifres havien estat fins i tot millors a les del 2013.

Segons les dades estadístiques que ofereix Aena, durant el mes de gener, el nombre d'usuaris que van fer la connexió entre les dues ciutats va créixer un 14%, passant dels 2.862 del 2013 als 3.241 d'enguany. Durant el febrer, les xifres es van mantenir gairebé igual, amb un lleuger descens d'un 4% (86 usuaris menys que l'any anterior), però al març l'ocupació va tornar a augmentar, amb un increment del 22%, passant dels 2.264 passatgers que van viatjar entre les dues ciutats al 2013 als 2.888 que ho van fer enguany.

D'aquesta manera, la companyia semblava anar pel bon camí per complir el seu objectiu d'aconseguir portar fins a 110.000 ucraïnesos a l'Estat espanyol (mitjançant totes les rutes que ofereix), després dels bons resultats que va obtenir durant el 2013.

Davallada a l'abril

L'agreujament del conflicte entre Rússia i Ucraïna, amb desplegament militar inclòs, va invertir la tendència que s'havia seguit fins llavors. A partir de l'abril, Wizz Air va començar a perdre més d'un 30% de viatgers cada mes en la seva ruta entre Girona i Kíev, fet que ha provocat que a hores d'ara l'aerolínia hagi transportat un 20% menys de viatgers durant el 2014 en conjunt. Concretament, durant el mes d'abril, un total de 2.345 persones van agafar l'avió per fer la connexió entre aquestes dues ciutats, unes 1.200 menys que les que ho havien fet l'any anterior, o el que és el mateix, un 35% menys. Durant el mes de maig, la diferència va ser encara major, ja que van ser gairebé 1.400 els passatgers que van deixar de fer la ruta (passant de 3.850 a 2.447, un 37% menys).

L'inici de l'estiu no va millorar les coses, ja que al juny Wizz Air va perdre un 30% de viatgers respecte l'any passat, passant de 4.066 a 2.875; mentre que al juliol el descens va ser del 33%, amb prop de 1.300 usuaris menys: 4.178 al 2013 i 2.836 el mes passat. Així, des del gener la companyia no ha superat en cap més els 3.000 passatgers en aquest recorregut, una barrera que habitualment superava mensualment a partir de la Setmana Santa.

Futur incert

Des de l'aerolínia no es van voler pronunciar ahir per valorar aquesta davallada de viatgers, tot i que és evident que el conflicte que es viu a Ucraïna ha estat el factor clau del descens de viatgers. D'altra banda, la companyia tampoc va voler assegurar si la ruta entre Girona i Kíev es mantindrà o no, tenint en compte que la tensió encara segueix, tot i que el futur d'aquesta ruta es coneixerà a partir de setembre, que s'oficialitzin els vols de temporada d'hivern.