Les protestes contra la polèmica Lomce, també coneguda com la llei Wert, marcarà dilluns l'inici del curs escolar 2014/2015. Si en altres cursos les ires dels sindicats se centraven en les retallades o en la supressió de la sisena hora, aquest any és la nova modificació de la legislació educativa impulsava pel Govern espanyol la que centrarà totes les protestes. Una de les més vistoses serà la que ha convocat per dilluns al migdia CCOO, sota el lema "Llença un ou contra la Lomce".

Des del sindicat van informar ahir de l'acte reivindicatiu que es durà a terme coincidint amb l'inici del curs escolar, en què es tiraran ous davant la seu del Departament d'Ensenyament a Girona. "Serà l'inici d'una nova campanya encaminada a manifestar la disconformitat de la comunitat educativa amb les polítiques educatives actuals", exposaven ahir des de CCOO.

D'altra banda, La Xarxa d'Escoles Insubmises (XEI), que aplega una trentena d'escoles catalanes, va fer ahir també una crida a començar el curs amb concentracions de famílies i docents davant les escoles per demostrar que "el curs no comença amb normalitat".

En un comunicat, la XEI criticava ahir les retallades que ha anat imposant el departament d'Ensenyament i sobretot l'aplicació de la Lomce a primer, tercer i cinquè de primària perquè suposa "un atac a l'escola catalana". Des d'aquesta agrupació, es considera que la nova normativa erosiona la igualtat d'oportunitats i obre la porta a la competició entre escoles pels recursos econòmics i els resultats acadèmics.

Per la XEI, la Lomce converteix en "paper mullat" els consells escolars i torna a posar la religió en un punt central, ja que serà "avaluable". A més, critiquen la FP bàsica, ja que farà que milers d'alumnes amb dificultats acadèmiques siguin expulsats de l'educació obligatòria.

La XEI agrupa una trentena d'escoles i compta amb el suport de la FaPac, els sindicats, plataformes educatives i els consells escolars municipals de l'Hospitalet, Cornellà i Sant Quirze del Vallès, dels ajuntaments de Girona, Figueres, Ripollet, Pals, Cornellà i Terrassa, i els districtes barcelonins de Gràcia i Sant Andreu. També fa una crida perquè més escoles facin "un pas endavant" i explorin i apliquin les mesures adequades per "mitigar" els efectes de la llei espanyola a les aules.

Des d'UGT també van fer una valoració prèvia a l'inici de curs, marcada també per les crítiques a la llei Wert. "La implantació de la LOMCE, que comença aquest curs, i la persistència de retallades educatives estan marcant l'inici del mateix. Per al govern la política educativa d'aquest curs es basa en l'avaluació, la segregació i l'excel·lència, i oblida el concepte de formació integral del fet educatiu", remarcaven des del sindicat. En aquest sentit, destacaven que la seva implantació genera "inseguretat" i "incertesa" en els centres escolars, i que el professorat es veu obligat a fer canvis de currículums, modificacions d'assignatures i més càrrega horària.