L'Alt Empodrà és la tercera zona de Catalunya amb més nidificació de l'esparver cendrós i, en conseqüència, un punt d'especial protecció. Els tècnics del Departament d'Agricultura i Medi Natural, amb els Agents Rurals, han protegit aquesta temportada una quarentena de nius d'aquestes aus en zones de sega de cereal que s'han hagut de considerar reserva temporal.

Principalment, l'actuació dels Agents Rurals s'ha centrat en 21,8 hectàrees de conreu de les comarques de Lleida però també en atlres punts de Catalunya com l'Alt Empordà o la Cerdanya. Bàsicament, del que es tractava era de retardar la sega del cereal per evitar la destrucció dels nius i la mort dels polls.

Tot i tenir comptabilitzat un gran nombre de parelles ?reproductores a tot Catalunya i la col·laboració de tots els actors implicats per a la protecció d'aquest animal, la predació sobre ous i polls fa que la productivitat de l'espècie sigui de l'1,1, és a dir, l'índex de reproducció és de només 1,1 polls per ?parella reproductora.

L'esparver cendrós (Circus pygargus) és un petit rapinyaire protegit considerat al Catàleg de? ?fauna amenaçada de Catalunya com a vulnerable i que té ???la ?particularitat de nidificar al terra.