Els neuròlegs calculen que entre un 30 i 40% dels casos d'Alzheimer podrien estar sense diagnosticar. Una xifra que és molt més elevada, propera al 80% dels casos, en pacients en un estadi lleu de la malaltia. Els especialistes consideren que potenciar el diagnòstic primerenc és fonamental per millorar la qualitat de vida dels pacients perquè, encara que no hi ha cura per a una malaltia que afecta aproximadament 9.000 gironins, sí que hi ha tractament.

"El problema davant el qual ens trobem amb molta freqüència és que, com que la malaltia té una forma d'aparició variada i té un desenvolupament gradual, l'estadi inicial pot passar desapercebut. Per als pacients i familiars resulta complicat distingir els primers símptomes de l'Alzheimer dels canvis propis de l'edat", explica el doctor Guillermo García Ribas, coordinador del Grup d'Estudi de Conducta i Demències de la Societat Espanyola de Neurologia. "Per això és important recordar que l'edat, per si mateixa, no produeix demència. L'edat pot fer que disminueixi l'agilitat a l'hora d'aprendre o a l'hora de recordar, però l'edat no explica la pèrdua de records o les fallades repetides en la memòria quotidiana", afegeix.

Actualment, el 18,5% dels pacients que acudeixen a una consulta de Neurologia ho fa per alteracions de memòria o sospita de deterioració cognitiva. En majors de 65 anys, ja suposa el 35% de les consultes.

Els tractaments

En l'actualitat hi ha quatre fàrmacs que poden millorar els símptomes cognitius conductuals i funcionals de la malaltia. A més, són fàrmacs que poden estabilitzar entre un i dos anys l'evolució dels símptomes i que poden fins i tot endarrerir la necessitat d'ingrés en residència. Segons les dades manejades per la SEN, entre el 20 i el 37% de les persones ingressades en residències geriàtriques pateixen demència.

Els especialistes també assenyalen pautes per prevenir l'Alzheimer, ja que alguns estudis han arribat a indicar que uns hàbits de vida saludables poden reduir el 40% dels casos.

"Tot i que no està encara clara la relació de causalitat amb certs factors de risc, sí que s'ha demostrat que quan la malaltia s'instaura en un cervell amb mala salut els símptomes es manifesten abans", diu Ribas, que recorda que encara que la malaltia també es pot presentar en individus joves, la immensa majoria dels casos apareixen a partir dels 60 anys, i es duplica la incidència cada 5 anys a partir d'aquesta edat.

"Potenciar les activitats cognitives com ara llegir, estudiar, parlar diversos idiomes, practicar jocs intel·lectuals, relacionar-se amb gent, controlar els factors de risc vascular (sucre, colesterol, hipertensió, obesitat), portar una alimentació equilibrada, realitzar exercici físic i abandonar l'hàbit del tabac, és clau per evitar l'Alzheimer", indica Ribas.