Prop de 200 municipis gironins ja han anunciat la seva voluntat de donar suport al Parlament i al Govern català perquè impulsi la consulta del 9 de novembre. Fins ahir a la tarda, la comarca de l'Alt Empordà és la que comptava amb més consistoris que havien anunciat el seu compromís. La majoria de les capitals de comarca també faran els plens en els pròxims dies, malgrat que Figueres ja va ser ahir un dels primers a celebrar-lo. Malgrat que es tracta d'un escrit pactat entre CiU, ERC, ICV, i les CUP, una vintena d'ajuntaments amb alcaldes del PSC també tiraran endavant la proposta, com va ser ahir el cas de Palamós, amb la socialista Teresa Ferrés com a màxima autoritat.

Els governs municipals convocaran plens extraordinaris al llarg d'aquesta setmana per aprovar la moció que proposa donar suport a la convocatòria del 9N en virtut de la Llei de Consultes, legitimada al Parlament divendres, així com per facilitar-ne tots els recursos necessaris. Ahir, més de la meitat dels pobles ja van convocar la seva sessió i continuaran celebrant-se durant tota la setmana arran de la crida realitzada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) a tots els seus municipis adherits. El text de la moció ha estat pactat per l'AMI i l'ACM i els partits CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

Atesa la rapidesa amb la qual s'ha efectuat aquesta crida, són molts els consistoris que encara no han tingut temps efectiu per sumar-se a la iniciativa, de manera que la xifra final d'ajuntaments que donaran suport a la moció podria créixer en els pròxims dies. Malgrat això, en el cas de les comarques gironines ja s'arriba al 90% del total de les corporacions.

A més, l'ACM va informar que la crida ha obtingut resposta de les quatre diputacions catalanes; dels ajuntaments de ciutats rellevants com la capital, Barcelona, i Girona, Badalona, Reus, Manresa, Tortosa, Balaguer, Vic, Ripoll, Solsona, Sant Feliu de Llobregat o Mataró, entre moltes d'altres; i també de bona part dels consells comarcals.

Els acords sorgits dels plens extraordinaris es comunicaran en el període de cinc dies des de la seva aprovació al president de la Generalitat i a la presidenta del Parlament i als grups parlamentaris, i els seran lliurats pels mateixos alcaldes i alcaldesses amb el màxim rigor institucional, en un gran acte que tindrà lloc al Palau de la Generalitat el 4 d'octubre, en la que serà la més nombrosa concentració de batlles catalans de la democràcia.

Garantir la consulta

L'Associació de Municipis per la Independència i l'Associació Catalana de Municipis seran els encarregats de trametre les actes de ple de forma conjunta al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, al president del Congrés, Jesús Posada. També es remetrà a les Nacions Unides, al Parlament Europeu, a Consell de la UE i al president de la Comissió Europea.

La moció que aprovaran les sessions plenàries demana mostrar el ple suport del consistori a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014 dins el marc legal, així com al president i al Govern de la Generalitat, al Parlament i als partits polítics que hi estan a favor.

L'escrit també demana als ajuntaments que garanteixin la llibertat individual i el procés democràtic, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer possible la celebració de la consulta de forma coordinada amb el departament competent del Govern de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, fa una crida a la ciutadania a participar-hi de manera activa, cívica i pacífica.