El Banc dels Aliments ha demanat als gironins substituir les donacions d'arròs, pasta i llegums per les de llet, oli, farina, sucre o conserves de peix durant el Gran Recapte. El seu president, Frederic Gómez, va explicar que les aportacions de la Unió Europea ja cobreixen el primer grup d'aliments i que, casualment, aquests són també els que els gironins acostumen a donar durant els dos dies del Gran Recapte -aquest any, els 28 i 29 de novembre-.

L'any passat, el Banc dels Aliments de Girona va repartir 2.269 tones de menjar. El president de l'entitat va concretar que a la majoria dels lots que es donen a entitats benèfiques hi ha llet (448,2 tones durant el 2013), sucs (303,6 tones) i fruita fresca (237,3 tones). A aquests aliments els segueixen l'arròs, la pasta, els llegums secs, els vegetals en conserva o les galetes.

"Cada setmana repartim unes 40 tones d'aliments, de les quals 10 solen ser fruita fresca", va explicar Gómez. El menjar que surt del banc completa l'alimentació de 42.000 gironins, que reben elslots a través de les 114 entitats benèfiques que hi ha a la demarcació.

La xifra de beneficiaris, que es va disparar els primers anys de la crisi, ara en fa dos que es manté més o menys estable. Això sí, com va explicar el president, el perfil d'aquells qui reben els lots de menjar ha canviat. Ara cada cop hi ha menys immigrants i, per contra, augmenten les famílies del país. "Això segurament es deu al fet que els immigrants han optat per tornar als països d'origen o marxar a buscar feina en d'altres", va dir Gómez. I va afegir: "Però aquells autòctons que no tenen treball, ja no cobren l'atur o se'ls acaben les prestacions, no tenen altre remei que recórrer a la beneficència".

Més de 1.500 tones el 2014

Aquest 2014, des del Banc dels Aliments de Girona ja es porten més de 1.500 tones de menjar repartides. El seu president va calcular que, quan es tanqui l'any, la xifra augmentarà fins a superar les 2.269 de 2013. En part, gràcies al Gran Recapte, que l'any passat va aconseguir recollir 460 tones d'aliments a les comarques gironines.

El Banc dels Aliments de Girona ja compta amb 2.000 voluntaris inscrits per al Gran Recapte. A la demarcació, les caixes on es podran dipositar les donacions estaran repartides en 300 supermercats, botigues i superfícies comercials. Aquest 2014, com a novetat, també hi haurà punts de recollida a diverses carnisseries, perquè aquest gremi s'ha adherit a la iniciativa.

Gómez Pardo va fer una crida perquè el nombre de voluntaris creixi en els propers dies. Sobretot, més que persones individuals, Gómez va demanar la implicació "d'associacions esportives, comunitats de veïns, col·legis, confraries o centres culturals". L'entitat calcula que, per poder cobrir tots els punts on hi haurà caixes del Gran Recapte a Girona, es necessitaran prop de 3.000 voluntaris.

Pel que fa a les donacions, Frederic Gómez va demanar "que no ens donin arròs, pasta ni llegums secs, perquè encara que siguin aliments bàsics, aquests ja els rebem via Europa". El president va aclarir que "allò que necessitem més ara per ara és llet, oli, farina, sucre, conserves de peix i llaunes de suc de tomàquet".

El Gran Recapte també compta amb la implicació de cadenes de supermercats. Aquest és el cas de Mercadona, que des de fa cinc anys col·labora amb la iniciativa, i que aquest 2014 ha donat 90.000 litres de llet al Banc dels Aliments de Catalunya, dels quals 12.096 es repartiran a les comarques gironines.

El camió de Mercadona que transportava la llet destinada al Banc dels Aliments de Girona va arribar ahir al migdia al magatzem de l'entitat. Transportava 28 palets, a cadascun dels quals hi havia 432 litres de llet repartits en brics.

Distribució ràpida

Ahir era dia de repartiment i moltes estanteries del magatzem estaven buides. Quedaven diversos palets de sucre, alguns d'aigua, d'altres amb sucs de fruita i caixes de nectarines i caquis que també van entrar ahir al matí. "Allò que volem és que el menjar arribi quan més aviat millor a les persones necessitades, i no tenir els aliments en estoc aquí", va concloure el president del Banc dels Aliments a Girona.