Fa aproximadament uns 10 dies el Greco d'Olot va sortir del museu parroquial de Sant Esteve per ser traslladat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya a Valldoreix (Sant Cugat del Vallès). Es tracta d'una peça de 95 x 80 centímetres. De la sèrie del Crist amb la creu és una de les poques peces de l'autor a Catalunya. Segons la directora del Centre, Angels Solé, el quadre no tornarà a Olot fins als voltants de Nadal. La causa del desplaçament -segons Solé- és perquè li fan un estudi biològic i una neteja superficial.

Ha explicat que també preveuen adequar la ubicació a Olot del quadre a les necessitats ambientals per a una bona conservació. Ha definit l'operació de normal en la feina de preservació del centre envers el patrimoni que es conserva als edificis eclesiàctics.

Mossèn Lluís Solà (rector de la parròquia) ha explicat que arran de la nova ubicació al museu parroquial i al fet que estava tancat hermèticament el quadre es floria de la part de baix.

La neteja i estudi biològic no és la primera acció de restauració del quadre. Tot i que n'hi han fet diverses, la més recordada és la que va fer el 1986 Josep Maria Xarrié (Barcelona, 1943-2013). Xarrié era el cap dels serveis de restauració de la Generalitat. El 1992 va explicar a Diari de Girona que "està fet amb una finor extraordinària. He estat moltes hores en la restauració". Va afirmar: "Puc dir que de Grecos n'hi ha de primera i de segona categoria i aquest és de primera".

A Olot per miracle

La presència del quadre de Domenico Tehocopoulos, el Greco (Candia-Creta 1514- Toledo 1614) a Olot està relacionada amb el convent dels Caputxins. El quadre va salvar-se de l'expulsió de l'orde el 1835, perquè va ser guardat per una família. Després va estar sota la tutela de Josep Berga i Boix (La Pinya 1837-Olot 1914). El 1885 els caputxins van tornar, però el quadre va quedar sota la custòdia de Sant Esteve. El 1900 va ser reivindicat pels modernistes Rafel Puget i Miquel Utrillo. Es va salvar del 1936, perquè acabat d'arribar d'una exposició estava embolicat. El 1938, Joaquim Danés (1888-1960) va evitar que fos dut a Barcelona per sempre. Des del 1948, està al museu parroquial de Sant Esteve.