L'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) del Pla de l'Estany va participar el passat mes de novembre per primer cop al Firaestany de Banyoles. Des del seu estand, un grup de socis oferia informació sobre les tasques que realitzen de prevenció i lluita contra els incendis forestals, mostrava els materials amb els quals treballen i sobretot, contagiava el seu entusiasme per tirar endavant aquesta associació voluntària que ara vol créixer i actualitzar-se.

Aquesta ADF, ja fa gairebé 30 anys que existeix, però amb la modernització tecnològica, la renovació dels protocols contra els incendis i l'augment de la mitjana d'edat dels seus membres, en els últims anys s'ha quedat estancada. Per això ara, el seu president, Marc Fàbregas, s'ha començat a mobilitzar per posar al dia l'associació, aconseguir nous socis i voluntaris i, sobretot, ser útils a la comarca amb noves propostes i activitats. "Volem ser un cos de gent voluntària, eficaç i amb ganes de fer coses", deia el president, que afegia que "no només servim per apagar foc sinó també per a moltes altres coses".

Cada cap de setmana, en Marc i una quinzena de membres més de l'ADF recorren els camins i els mantenen nets de manera voluntària. Tots són propietaris i, per aquest motiu, no sempre tenen temps per dedicar-lo a les activitats de l'associació. "Quan necessites fer un simulacre un dissabte et trobes que estan sembrant, llaurant, que han d'anar a plantar, o que han de cuidar el bestiar. Són gent fantàstica, però molt enfeinada", remarca Fàbregas. "Per això -afegeix- ens agradaria tenir jovent a qui no importi netejar una font o un prat, estirar una mànega o estar pendent de les ràdios. Que estiguin preparats per una desgràcia eventual que puguem tenir", destaca.

Però, tal i com explica Fàbregas, per preparar un ADF correctament calen cursos, tallers i, sobretot, recursos econòmics. Per això, ara, el president ha proposat als onze ajuntaments del Pla de l'Estany que es facin socis de l'ADF a canvi d'una petita quota a partir de la qual l'associació pugui pagar els costos extra de material o gasoil i pugui llogar un petit local on fer-hi reunions, activitats, conferències i, fins i tot, poder guardar-hi el material. "Actualment, les coses les tenim repartides a les diferents cases dels propietaris i les reunions les hem de fer en els bars", lamenta Fàbregas.

Ajuda mútua

En el conveni de col·laboració proposat als consistoris, l'associació ofereix la seva ajuda a canvi d'aquesta quota. "Si un diumenge hi ha un aplec a algun lloc, nosaltres hi passaríem abans per netejar el camí o en una cursa de cotxes o motos en què hi ha risc de foc per acumulació de gent, motors o gasolina, seríem allà per vigilar", explica Fàbregas. "Voldríem que els ajuntaments també poguessin comptar amb nosaltres i ens cridin quan s'organitzi algun acte on podríem fer falta", afegeix el president de l'ADF del Pla de l'Estany.

Els ADF són una de les tres úniques figures que poden entrar en un foc, a més dels bombers i els forestals. Per aquest motiu, Fàbregas indica que des de l'associació el que volen és que, en cas d'incendi, els bombers puguin comptar amb ells i poder "garantir-los" que estan preparats "pel que necessitin". "Tot i que estem molt agraïts a la tasca que van fer els nostres predecessors, ara mateix preferim tenir menys gent però que funcionin i tinguin ganes i interès", remarca el president.