El deute de la Generalitat amb el sector farmacèutic no s'eixuga. Si més no continua existint, ja que segons va manifestar ahir el Consell de Col·legis de Farmacèutics català (CCFC), el Govern de Catalunya ha sumat dos nous impagaments. El fet és que la Generalitat no ha pagat les factures que corresponen al mes d'octubre i al mes de novembre. En el cas de les comarques gironines, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va informar que el deute d'octubre del Govern català és de 10,35 milions d'euros per a les farmàcies de la província de Girona. Pel que fa a les factures de novembre, malgrat que ahir no va ser possible detallar amb exactitud l'import de les comarques gironines, es calcula que també se situa al voltant dels 10 milions per al sector farmacèutic de Girona.

De fet, les dades es van donar a conèixer ahir perquè la Generalitat havia de liquidar la despesa de les farmàcies corresponent al mes de novembre, que és de 118,3 milions al conjunt de Catalunya. Així, el CCFC va comunicar que el Govern no havia fet efectiu el seu pagament i que, per tant, es tornen a acumular dos mesos de deute. És per això que l'impagament total de l'administració catalana puja fins als 227 milions, perquè hi ha pendent la factura d'octubre que és de 118,7 milions a tot Catalunya.

Per tot plegat, ahir el sector farmacèutic va aprofitar per recordar que el Govern espanyol va aprovar un Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) extraordinari abans d'acabar l'any. L'aportació va servir per pagar les factures corresponents al setembre, de 111,7 milions d'euros al conjunt de Catalunya. A més, l'aprovació va arribar després de les negociacions amb la Generalitat i el Govern estatal per part del CCFC i de l'empresariat, amb la finalitat de poder concretar com es podria cobrar un dels deutes el desembre -les factures pendents del setembre-, per evitar que l'impagament s'agreugés fins als tres mesos. Així, el sector va voler reclamar que els pagaments en els medicaments esdevinguin una "prioritat" per part de l'administració.