El Departament de Salut té previst treure a concurs la gestió de vuit centres d'atenció primària més, a banda de la de l'Escala, on s'haurà de repetir per tercera vegada el procés d'adjudicació. Segons una resposta parlamentària del conseller de Salut, Boi Ruiz, durant aquest any la Generalitat preveu licitar una vintena d'àrees bàsiques de salut (ABS), que estan integrades per un o diversos centres d'atenció primària a més de consultoris locals. Són d'arreu de Catalunya i entre elles hi ha l'ABS de Palafrugell, la de Ribes de Freser/Campdevànol, la de Peralada i la de la Cerdanya -que tot i estar en territori gironí no pertany a la regió sanitària de Girona-. En la llista de Ruiz -signada a 29 de desembre- hi apareixen també ABS de Tarragona, Vilanova i la Geltrú, Barcelona o Badalona.

Segons van explicar ahir fonts del Departament de Salut, aquest any s'acaba el contracte de deu anys per a gestionar el servei i cal treure'ls de nou a concurs. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ahir a Girona va recordar que "no hi ha cap concessió pública que duri tota la vida" i que "hi ha una llei vigent que diu que quan s'acaba un concurs s'ha de tornar a concursar o prorrogar". Per tant, "tal com es vagin produint els venciments dels concursos s'haurà de complir la llei, no hi ha alternativa".

Les bases d'aquests processos d'adjudicació, però, van assenyalar des de Salut, es redactaran en línia amb la moció que va aprovar el Parlament el 27 de novembre i que demanava la revisió de les clàusules dels concursos perquè només hi poguessin optar empreses amb experiència reconeguda en l'atenció primària.

Aquesta moció va ser un dels motius esgrimits per anul·lar el segon procés d'adjudicació de la gestió de l'ABS de l'Escala, que inclou el CAP del municipi i set consultoris més del seu entorn. En una resolució del conseller emesa a principis de mes, es dóna la raó a la Fundació Salut Empordà, -l'actual responsable de l'ABS de l'Escala-, i estimava les seves al·legacions respecte a la licitació. La fundació, que no té ànim de lucre i també gestiona l'hospital de Figueres, demanava que al concurs només s'hi poguessin presentar empreses que acreditessin experiència en atenció primària i no només en serveis de salut en general, com recollien les bases de la segona licitació. Ruiz va decidir anul·lar de nou el concurs per modificar-ne les clàusules i convocar-ne un tercer, a les normes del qual caldrà que la solvència tècnica de les empreses que es presentin estigui vinculada a l'objecte del contracte, és a dir, a la prestació de serveis d'atenció primària.

El que no podran fer aquestes bases, però, segons va indicar ahir, és excloure del concurs les empreses privades. Aquesta era una reivindicació dels alcaldes afectats, que volien que el Govern no acceptés a la licitació empreses amb ànim de lucre, com Eulen -que va guanyar el primer concurs- o la unió temporal d'empreses SAR Residencial y Asistencial i Grupo Altersalus, que també ha presentat oferta a l'Escala.

"Em sorprèn perquè els alcaldes saben que quan fan un concurs hi pot haver empreses privades i públiques", va dir ahir Ruiz, recordant que la mateixa Salut Empordà és una fundació privada.