Dipsalut i investigadors de l'Institut d'Assistència Sanitària de Girona i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona treballen en un estudi per a conèixer què incideix en l'envelliment dels gironins. La investigació, anomenada MESGI50, vol determinar l'efecte que els factors socials, econòmics, ambientals, psicològics o d'estil de vida tenen sobre la salut de les persones que sobrepassen els 50 anys. L'objectiu és aconseguir informació de qualitat per a planificar les polítiques de la salut pública, alhora que es construeix una base de dades per a la recerca biomèdica.

"Fer el seguiment dels participants de l'estudi al llarg dels anys ens permet establir relacions causa-efecte i veure els factors de risc i protectors que influeixen en la qualitat de vida de les persones", va explicar ahir l'investigador principal del projecte, Josep Garre. Per la seva banda, el vicepresident primer de Dipsalut, Josep Maria Corominas, va destacar que la informació recollida permetrà definir les polítiques de salut dels propers anys, tant des de l'ens de la Diputació -que finança l'estudi amb 340.000 euros- com des dels municipis.

L'estudi va començar al 2013, quan en una primera fase es va escollir una mostra representativa de la població de més de 50 anys de les comarques gironines -3.295 ciutadans de 28 municipis- i se'ls va sotmetre a proves físiques i entrevistes en profunditat demanant-los pel seu nivell educatiu i econòmic, professió, la situació familiar, l'estat de salut o la freqüència de les seves visites al metge. També si reben ajuda de cuidadors professionals, si senten dolor habitualment o quin és el seu grau de satisfacció amb la vida, per exemple.

Incorporar dades clíniques

Ara ja s'està planificant la segona onada per a conèixer l'evolució dels participants en aquests dos anys. Com a novetat, també se'ls farà una espirometria per a avaluar la capacitat pulmonar i se'ls sol·licitarà una autorització per creuar les respostes amb les seves dades clíniques que consten al Servei Català de la Salut, després d'anonimitzar-les. I és que la informació sobre les malalties, proves mèdiques o tractaments, així com les intervencions quirúrgiques i ingressos hospitalaris és un material molt preuat per a la recerca biomèdica.

MESGI50 forma part de l'Enquesta de Salut, Envelliment i Jubilació a Europa (Share), iniciada al 2004 i en què participen 19 països del continent. Tots els territoris ho fan a nivell estatal excepte Girona, que "té particularitats que la fan interessant", i el qüestionari és comú, per tant, se'n podran comparar els resultats. La base de dades que es va construint amb el projecte Share estarà disponible per a investigadors acreditats, que les podran fer servir per a les seves recerques. De fet, segons va avançar ahir Garre, ja hi ha una tesi doctoral en marxa.