E

ls "rostres" que s'amaguen darrere les xifres i les estadístiques que reflecteixen l'activitat de Càritas Diocesana durant l'últim any són els que el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va reivindicar ahir, a la presentació pública de l'última memòria d'aquesta organització humanitària.

"Cal descobrir-hi una suma de molts rostres humans" que, segons va remarcar el bisbe, es corresponen a les persones vulnerables -en situació de pobresa i d'exclusió social, o en risc de trobar-s'hi- que es beneficien d'algun programa o servei de l'entitat; però també als 99 treballadors i als 2.242 voluntaris gironins implicats amb Càritas; o als particulars, les empreses i les institucions que hi col·laboren econòmicament.

Francesc Pardo va incidir en la importància de l'accent humà i va expressar el seu desig que el màxim nombre de persones afirmin "jo sóc Càritas" i se sentin "responsables" d'un projecte amb el qual "no només volem donar ajuda material, sinó també de vida" -va afirmar.

Aquesta idea queda clara en una selecció de vivències d'una representació de beneficiaris dels programes de Càritas. Com el testimoni de l'Òscar, de 55 anys, per a qui la feina de l'entitat equival a "la diferència entre ser algú i sentir-se útil o enfonsar-se en la desesperació i l'oblit". O la Montserrat, de 94 anys, qui explica que "quan s'acosta el dimecres a la tarda, ja poso una cadira al costat del telèfon i a esperar que truqui la meva voluntària, l'Eva!".

El director de Càritas Diocesana de Girona, Ramon Barnera, va aprofundir en la mateixa línia que el bisbe i va instar a "proclamar en veu alta que hem assumit els problemes" de determinats col·lectius. Perquè -va afegir- "marginats, exclosos... Tots són persones i tenen la mateixa dignitat que tothom, o potser més". I va continuar el seu discurs tot lamentant la consideració diferent que mereixen "milers de persones mortes" quan intenten creuar l'estret de Gibraltar o fer la travessia del nord d'Àfrica a Itàlia. "Quin respecte mereixen o quina reflexió fem entre aquestes morts i la d'alguna persona important?", es va interrogar.