La funció social de les colònies d'estiu en temps de precarietat econòmica com els actuals ha portat les principals fundacions, associacions i empreses catalanes del lleure educatiu a activar campanyes solidàries. El seu objectiu és recaptar fons i becar els infants que es troben en situació de vulnerabilitat però, a més de permetre'ls gaudir d'activitats d'oci durant les vacances escolars, també volen cobrir almenys un àpat diari per a aquestes nenes i nens.

Una d'aquestes organitzacions és la Fundació Catalana de l'Esplai, Fundesplai, que concedirà 4.500 beques -quatre vegades més que el 2010- per a colònies i casals d'estiu dintre de la campanya "Encerta l'estiu-Un estiu per a tothom!". Aquesta inclou diferents propostes per recaptar fons, que van des de les aportacions econòmiques directes -a través del seu web o telèfon- o l'organització d'activitats.

Gimcana solidària de l'estiu

La tercera edició de la Gimcana Solidària de l'Estiu consisteix en una competició per equips, per a la qual és possible inscriure's on-line, que permet recollir donatius. Fins aquest divendres, el registre d'activat al seu web marcava una recaptació de 1.690 € que, de moment, permeten marxar de colònies a 33 infants. Per aquest estiu, Fundesplai s'ha proposat superar els 35.000 € aconseguits l'any passat i arribar als 50.000.

Qualsevol família pot demanar beques de Fundesplai, amb cases de colònies al Ripollès, la Selva; igual que camps de treball, que també s'organitzen a l'Alt Empordà; esplais i casals d'estiu en municipis com ara Roses. El president de Fundesplai, Josep Gassó, va explicar que "no volem que les colònies siguin un luxe i per això hem de mobilitzar la societat per garantir el dret al lleure de tots els infants". A banda dels donatius, per atorgar beques, Fundesplai compta amb fons de la Diputació de Barcelona, del Ministeri de Sanitat, el 0,7% del pressupost que algunes empreses destinen a finalitats socials i de la Generalitat.

Amb la campanya "Cap infant sense colònies", la Fundació Pere Tarrés és l'altra gran entitat que promou beques per a infants amb pocs recursos. Tot i que el seu àmbit d'actuació habitual no és Girona, l'any passat, la fundació va organitzar les seves colònies a Planoles i les seves ajudes estan obertes a qualsevol persona, amb independència d'on resideixi. L'únic paràmetre que té en compte és la renda familiar i ja han rebut demandes provinents de les comarques gironines.

Des de la Fundació Pere Tarrés, van explicar que la campanya de beques té 15 anys d'història i que, inicialment, es limitava a l'estiu. Els últims cinc es fa tot l'any i el 2012 es va obrir a tothom -abans es restringia als infants usuaris dels seus centres d'esplai-. El canvi de necessitats de la població van motivar l'ampliació i "ens van fer obrir-ho a tothom", segons va indicar una portaveu de la fundació. Aquesta adaptació a la demanda els va portar a organitzar colònies a l'agost, sobretot per cobrir els horaris laborals dels pares.

En l'actual edició de "Cap infant sense colònies", la Fundació Pere Tarrés ha previst cinc modalitats de donacions que es poden fer a través del web o per telèfon. L'entitat informa que amb una donació de 25 euros, un infant tindrà coberts tots els àpats d'un dia de colònies; amb 75, podrà fer 5 dies de casal; amb 250, 5 dies de colònies; amb 1.100, dos infants gaudiran d'un mes de casal i dos de 5 dies de colònies; i amb 5.000 €, s'adequarà l'espai per a atendre 43 criatures.

La patronal, també

L'Associació catalana d'empreses del lleure, l'educació i la cultura (Acellec), que agrupa més de 40 empreses del sector, també promou una campanya anual de beques "adreçades a infants de famílies en situació de desavantatge per raons econòmiques".

Cada empresa ofereix un nombre determinat de beques, a les quals accedeixen els infants que determinen els serveis socials dels ajuntaments i els consells comarcals.