Les altes temperatures dels darrers dies han portat les primeres meduses de la temporada a les platges de la Costa Brava. En alguns punts costaners, com s’Agaró o l’Estartit, ja s’han detectat exemplars d’espècies de medusa com la Pelagia noctiluca -de color rosat intens i bastant urticant, segons explica la investigadora de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, Verónica Fuentes- i d’Aeroquorea forskalea, que no presenta perill. També s’han avistat a la platja de la Fosca, a Palamós, exemplars de Velella Velella, una espècie de medusa poc urticant, blava i en forma de vela, també coneguda com a Barqueta de Sant Pere.

Fuentes emmarca aquesta primera arribada de meduses al litoral gironí en el que es coneix com a «bloom primaveral», un fenomen característic d’aquestes dates i que consisteix en l’abundància d’aquests animals coincidint amb la pujada de la temperatura de l’aigua del mar durant la primavera. Després d’aquest augment d’exemplars, en baixa el nombre i torna a pujar en els mesos forts de l’estiu.

«És una dinàmica de l’ecosistema que es produeix cada any», explica la científica, que recalca que encara no es poden fer previsions per als mesos d’estiu i que «aquest bloom no vol dir que estiguem necessàriament davant d’un estiu de meduses».

Pel que fa a la temperatura de l’aigua, el meteoròleg Josep Pascual afirma que la calor dels darrers dies ja es nota també al mar, «amb temperatures molt altes per aquesta època de l’any». Ahir, per exemple, a l’Estartit el mar estava a 18,2º, quan la mitjana d’un 11 de maig és de 15,3º, explica Pasqual.

Calor de ple estiu al maig

Màximes de fins a 36 graus. Aquesta és la temperatura que es preveu registrar a l’interior i al prelitoral de Girona dimecres. Ahir, però, tota la demarcació va tenir temperatures altes per l’època de l’any. A Girona ciutat ja es va registrar una màxima que a Girona gairebé va assolir els 30 graus. I municipis de la Selva com Anglès ja van arribar als 29 graus i pobles de la Garrotxa van superar els 28 graus.

Aquesta calor de ple estiu arribarà al seu punt àlgid dimecres. El motiu de la pujada de les temperatures d’estiu es deu a una depressió situada a l’oest de les Illes Britàniques que afavorirà l’arribada d’una massa d’aire molt càlid, procedent del nord de l’Àfrica. Tot i que l’augment de la temperatura serà progressiu els propers dies, es preveu que els valors més alts s’assoleixin dimecres, quan la temperatura màxima serà d’entre 31 i 36 graus a l’interior i al Prelitoral, i entre 26 i 31 graus al litoral, tot i que en moltes zones de costa quedarà frenada per l’entrada de boira procedent de la Mediterrània.

A partir de dijous la massa d’aire càlid es retirarà ràpidament i baixarà la temperatura, una davallada que tornarà els valors tèrmics propis de mitjans de maig. A causa d’aquesta previsió el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de grau 1 per temperatura màxima extrema per dimecres.

Les altes temperatures també han elevat el risc d'incendi forestal en diverses comarques de l'interior de Girona que es troba en risc moderat, segons informava ahir el departament d’Agricultura. En canvi, el perill és baix al Ripollès, Garrotxa i Alt Empordà i alguns punts del litoral.