El conseller d'Interior, Ramon Espadaler assegura que si les pluges no arriben a finals del mes de juny -així ho apunten algunes prediccions meteorològiques-, el de 2015 podria ser un estiu "francament dolent" durant el qual "no pot descartar-se algun gran incendi forestal". La causa principal és que durant la primavera ha plogut menys del 50% del que de mitjana plou a la meitat nord del país. Espadaler i el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, van presentar ahir al Parlament una campanya forestal "dissenyada" pels Bombers que ha prioritzat una gestió dels recursos humans i materials, especialment els mitjans aeris, que aposta per accions "contundents" durant els primers minuts.

El conseller Espadaler va avisar que la campanya forestal en realitat "ja ha començat". S'ha avançat un mes i mig perquè a Catalunya ja hi ha incendis "cada dia". La "desestacionalització" dels focs forestals és un fenomen "previst" en el disseny del dispositiu i s'han "estirat" alguns recursos perquè estiguin disponibles abans del 15 de juny i d'altres més enllà del 15 de setembre.

Això no impedeix, però, que el risc actualment continuï sent moderat i que la preocupació dels Bombers tingui la mirada als mesos "de juliol i agost". En aquest sentit les pluges previstes per a finals de juny, que es donaran amb una probabilitat del 72% -ha baixat-, seran decisives.

S'augura un estiu "dolent"

Si no arriben pluges, la sequera registrada a la meitat nord del país augura un estiu "francament dolent". Les gràfiques amb què compten els Bombers, i que registren els comportaments del foc en estius anteriors, apunten que les condicions s'assemblen molt a les de 2003 -i no plou- o a les de 2006 -si ho acaba fent-. Espadaler en el primer cas va explicar que "no es pot descartar algun gran incendi forestal", que és aquell tipus de foc que per la seva virulència escapa a la capacitat d'extinció dels professionals.

La planificació de la campanya es basa en la malla de 73 parcs professionals escampats per tot el territori i que rebran el reforç dels auxiliars forestals. A més, entre el 15 de juny i el 15 de setembre, els parcs voluntaris obriran durant 10 hores. Hi haurà, a banda, sis columnes mòbils i es mantenen tots els punts de guaita del darrer estiu.

D'aquests recursos, a la Regió d'Emergències de Girona s'obriran els dinou parcs de bombers voluntaris i nou de voluntaris. A més, es comptarà amb dos parcs d'estiu -un situat a Cabanelles i l'altre a Vilajuïga- i també hi haurà una columna mòbil destinada a la província que s'activarà en funció del lloc on hi hagi més risc d'incendi en el moment concret.

Tauletes i doble brífing

L'estratègia d'atac contra els focs ha evolucionat durant els darrers anys i aquesta "ja no passa per fer tot el que es pot "si no per "adaptar-se" a cada situació. Les tauletes amb què s'ha dotat els bombers del GRAF -especialitzat en actuació forestal-, segons el conseller, reforçarà aquesta nova filosofia de treball "facilitant" sobre el terreny i en temps real dades del comportament del foc que encaren.

El conseller d'Agricultura Josep Maria Pelegrí, en la mateixa línia que Espadaler, va explicar que la campanya forestal enguany està "condicionada" per les condicions meteorològiques que tinguin lloc durant els mesos de juny i juliol.

La primavera ha estat "relativament seca" o això ja ha provocat s'hagi disparat la xifra de "les primeres ignicions" tot i que les superfícies afectades per les flames han estat "molt limitades".