El Col·legi Oficial de Veterinaris de Girona va retre ahir homenatge a Artur Soldevila, figura històrica d'aquesta especialitat mèdica a les comarques de Girona que va morir el passat 11 d'abril. Diverses coincidències van impedir dedicar-li el merescut homenatge en el seu moment, motiu pel qual la junta del Col·legi Oficial va decidir celebrar-lo ahir en un emotiu acte que va reunir prop d'un centenar de persones entre companys, amics i familiars. No en va Soldevila era, tal com el va definir el president del Col·legi, Bernat Serdà, "el líder dels professionals veterinaris a Girona".

Serdà va destacar de Soldevila que era una persona "amb carisma, capacitat, generositat, iniciativa, compromís i passió". La seva absència es farà notar segur, ja que, tal com va remarcar en el seu discurs el president dels veterinaris gironins, "el trobaran a faltar l'Ajuntament i la ciutat, el Bisbat, la Diputació i Semega, aquella Jefatura Provincial y la Dirección Provincial del MAPA, Càritas, les Cambres agràries, Ramaderia, l'Acadèmia de Ciències Veterinàries etc., però per sobre de tot, la gent que amb ell va col·laborar i gaudir del seu tracte i bona gestió, ja que en tots aquests organismes i institucions va deixar la seva empremta d'esforç, honestedat i sentit del deure".

Més enllà de la faceta professional de Soldevila, Serdà va insistir en la personal, indicant que "perdem també un excel·lent dinamitzador de tertúlies i un gran conversador, que deixa un buit insubstituïble en trobades i reunions com la dels estius a Fortià, els clubs gastronòmics del Dacipus i el Xai màgic, o els cafès del dimecres al Carlemany".

L'any 1987 va ser nomenat President d'honor del Col·legi de Veterinaris de Girona. L'actual president va destacar que "amb ell vaig trobar sempre un col·laborador incondicional". Per Serdà, el llegat de Soldevila és tan ampli que "serà incomprensible separar el seu nom de la ramaderia i la veterinària gironina".

Va intervenir també en l'acte Josep Maria Aymerich, en representació dels amics i companys de Soldevila, que amb la seva semblança va arrencar les llàgrimes a bona part de la família que assistia a l'acte. Durant els parlaments es van anar passant fotografies de Soldevila -amb el president Tarradellas, amb la consellera Geli...- en diferents actes a les comarques de Girona. Seguidament van prendre la paraula alguns altres companys -alguns emocionats- del difunt, i es va finalitzar amb un minut de silenci, la lectura d'una poesia, el lliurament d'un ram de flors a la vídua i una copa de cava i brindis en el seu honor.

Soldevila, un erudit

Fundador del Semega, Soldevila va néixer a Figueres i es va llicenciar per la Facultat de Veterinària de Madrid l'any 1951, on més tard es va doctorar en aquesta especialitat. Va obtenir un màster del Col·legi d'Agricultura de la Universitat de Nebraska, als Estats Units. L'any 1953 es va incorprorar al Cos de Veterinaris Titulars del Ministeri de Sanitat i al Cos Nacional Veterinari del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Anys més tard va passar a formar part del Cos d'Inspecció del Servicio Oficial de Inspección, Vigilancia y Regulación de Exportaciones, del Ministeri de Comerç. A Catalunya, va ser cap de la Inspecció Veterinària de la Frontera Portbou-Puigcerdà, cap dels Serveis Provincials de Ramaderia de Girona i fundador i primer director dels Serveis de Millora i Expansió Ramadera de la Diputació Provincial de Girona.