Les temperatures han superat avui els 41 graus en poblacions de Girona com Banyoles o Monells, on el termòmetre marcaven 41,2 graus a les 13.30 hores, quan també es registraven 40,8 graus en la capital gironina, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

L'onada de calor que afecta Catalunya ha arribat avui al seu pic màxim, amb temperatures que han superat els 41 graus en alguns municipis del nord de la comunitat, en un dia en que 35 comarques catalanes continuen en prealerta per l'alt risc d'incendis forestals.

Protecció Civil de la Generalitat ha tornat a demanar avui, coincidint amb la tornada del cap de setmana a les carreteres catalanes, una actitud de prudència general a la població.

El Pla de Protecció Civil per risc d'incendis forestals -Infocat- es troba en prealerta des del 27 de juny i afecta avui a 35 comarques catalanes, en front de les 22 del dia d'ahir.

El Pla de Protecció Civil de Catalunya -Procicat- per l'onada de calor es troba en alerta des del 26 de juny, i la Generalitat demana a la població que prengui mesures per evitar els efectes sobre la salut, especialment entre les persones més vulnerables, com nadons, persones grans o malalts crònics, i que eviti qualsevol actuació imprudent que pugui augmentar el risc d'incendi.

D'acord amb les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya, es mantenen les previsions de temperatures extremes per avui, en que l'afectació per la calor es generalitzarà en tot el territori.

L'onada de calor arribarà entre avui i demà al seu pic màxim, mentre a partir de dimarts començarà a declinar, segons les estimacions de l'SMC.

Tots els efectius dels cossos operatius de la Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona, a més de les ADF, Creu Roja i voluntaris de Protecció Civil municipal de molts municipis estan en situació de prealerta.

L'Ajuntament de Barcelona ha activat els protocols previstos en el Pla d'Actuació per Prevenir els Efectes de l'Onada de Calor sobre la salut de les persones, en la seva fase d'alerta.

D'acord amb aquest protocol, un dispositiu de professionals coordinats pel Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona ha sortit als carrers en els períodes de més calor per repartir aigua a les persones sense sostre i informar-los de la possibilitat d'utilitzar el Centre d'Estades Breus com a espai climatitzat, i d'acompanyar-los si accepten voluntàriament refugiar-se en ells.