S'ha acabat la pau romana a l'oasi de la política gironina. El representant provincial de la CUP i regidor de Girona, Lluc Salellas, va posar ahir la nota discordant en un habitualment ple plàcid de la Diputació de Girona. La corporació aprovava el cartipàs, que habitualment està pactat, acordat i ratificat per tots els grups. ERC, PSC i Independents de la Selva es van sumar a la majoria de CiU per tirar endavant un reglament dels càrrecs de confiança i canvis en les assistències i les retribucions. Només s'hi va oposar el diputat de la CUP perquè tot i que ha detectat «un avanç» cap a la transparència, considera que els canvis encara «es queden curts».

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va assenyalar que és un cartipàs marcat per modificacions que busquen «solucionar problemes» detectats, sobretot, durant l'anterior mandat. Així, es reglamenta per primer cop el paper dels assessors i es defineix quines són les seves funcions. També es regula el cobrament per assistències i se suprimeix el Consell de Govern.

L'aprovació del cartipàs estava garantida perquè el govern de CiU compta amb una majoria àmplia de 14 sobre 27 diputats. A més ahir comptava una absència en les files de l'oposició, la del diputat republicà Josep Companys. Malgrat això, també van donar suport a la proposta els diputats d'ERC, del PSC i la diputada d'Independents de la Selva. L'únic que s'hi va oposar va ser el diputat de la CUP.

Al principi del ple, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, demanava disculpes perquè els temps per treballar el ple de cartipàs finalment no han estat els que havien plantejat inicialment i els grups de l'oposició no han rebut la preacta fins aquest dilluns. «Un ple d'aquesta magnitud i amb els canvis que volíem fer porta molta feina i no hem pogut complir els terminis que volíem», va detallar Vila. Es referia al fet que es va comprometre a disposar de tota la documentació divendres passat, per deixar un marge més ampli l'oposició. El president va afegir que la proposta de cartipàs incorpora moltes modificacions per «solucionar problemes» que han sortit a la llum pública durant el darrer mandat. El diputat de la CUP ja havia lamentat que el ple no era urgent es podia haver tramitat pel procediment ordinari.

Tal com va fer dimarts en roda de premsa, el portaveu del govern, el vicepresident Albert Piñeira, va anar desgranat en la sala de plens els canvis a cada apartat i va explicar de quina manera plantegen atacar els temes més conflictius: com es controla i reglamenta la feina dels assessors, com serà el cobrament per dedicacions o per assistències i per què han decidit suprimir el Consell de Govern. Problemes que havien estat denunciats en el passat mandat des dels sindicats.

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, ja va anunciar des del principi que votaria en contra de bona part dels punts de l'ordre del dia, sobretot aquells relacionats amb sous, retribucions econòmiques i organigrama de govern. Salellas va valorar que els canvis que hi ha «un avanç» en la línia de la transparència però creu que encara no és suficient. «És un pas endavant però és que venim de les tenebres», ha afirmat. La CUP creu que encara hi ha assumptes a abordar, com ara les retribucions «excessives» que cobren tant diputats com grups polítics.

Un insòlit cara a cara

Les crítiques de la CUP van suposar un cara a cara amb el portaveu del govern, Albert Piñeira. Les rèpliques entre els dos van ser continues cada punt del ple, una circumstància inusual en un ple de la Diputació. En el tema dels sous, per exemple, Piñeira li va retreure a Salellas que el diputat de la CUP al Parlament David Fernández cobra més que el president de la Diputació de Girona. Salellas va replicar que «el sou l'han fixat vostès i nosaltres també hi vam votar en contra». El diputat de la CUP també va dubtar del criteri per deixar fora els Independents de la Selva i ells mateixos de diversos organismes autònoms.

El líder d'ERC a la Diputació de Girona, David Mascort, va intervenir dues vegades, una de les quals per explicar que van votar a favor a tots els punts perquè suposen una clara millora respecte al mandat anterior. Mascort, però, ?espera que aquest no sigui l'únic ple de cartipàs i va estendre la mà a Convergència per formar una altra majoria, en referència ?implícita a un govern independentista.

El líder del PSC i diputat provincial, Juli Fernández, també va intervenir però només una vegada per explicar els motius del vot favorable dels tres diputats socialistes. «És la nostra manera d'expressar que volem bastir ponts de diàleg amb l'equip de govern», va explicar. La portaveu d'Independents de la Selva, Gisela Saladich, va votar a favor de tots els punts però no va fer cap intervenció al ple.