Aquest mes ha estat el juliol amb més nits tropicals al centre de Girona des de l'any 1884. Així ho demostren les dades meteorològiques, ja que en només una vintena de dies, englobats en les dues onades de calor patides, la mínima absoluta de la ciutat de Girona ha estat de 18,7º a Girona-Séquia.

La mitjana d'aquestes mínimes ha estat de 22,3º, i de les màximes de 35º segons el meteoròleg del Diari de Girona, Gerard Taulé. La mitjana total ha estat de 28,8º, una xifra rellevant tenint en compte que supera els 28,3º de l'agost del 2003 i els 28,1º de juliol de l'any 2006. En poc més de dues setmanes ja s'han comptabilitzat 14 nits tropicals (amb mínimes iguals o superiors a 20º) als observatoris de Girona-Séquia i Girona-Pare-Coll. El rècord absolut es va donar el dia 29 de juliol de 2006 que va tenir una temperatura mitjana de les mínimes de 20,5º.

Aquesta situació s'ha donat al centre de Girona, però no als afores de la ciutat, on de moment no s'ha enregistat cap nit tropical (ni a la Vall de Sant Daniel, ni a les Deveses de Salt).

Les xifres deixen la ciutat de Girona amb dos rècords ben diferenciats, el de la mitjana de les mínimes més altes en qualsevol mes i la de més quantitat de nits tropicals al centre. La sensació de calor es veu fortament pronunciada per la xafogor provocada per temperatures extremes combinades amb una humitat que gairebé arriba al 90% en algunes zones, com és el cas de Sarrià.

Cal tenir en compte que Girona no és l'única ciutat que ha batut rècords. En el marc de temperatures enregistrardes a la demarcació, Banyoles també va fer rècord històric tot just a l'inici de mes quan va enregistrar màximes de 43º. S'hi van sumar pobles com Anglès (42,9º), Vilablareix (41,3º), Torroella de Fluvià (41,1º), el Pont de Vilomara (40,6º), la Tallada d'Empordà (40,6º), Castellnou de Bages (40,5º), Òdena (40,1º) i Olot (40,1º). Pobles amb temperatures que no s'havien vist superades fins aquest estiu des de l'any 1999.

Possibles ruixats

Tot i que aquesta setmana la calor continuarà present en gairebé totes les comarques de Girona i l'onada de calor persistirà, hi haurà un cel més ennuvolat i la sensació de calor disminuirà. Hi haurà possibilitat de precipitacions de cara a finals de setmana, sobretot dijous i divendres, que possiblement s'allargaria fins al cap de setmana. Aquests possibles canvis, però, no es van notar encara en la jornada d'ahir. Algunes de les temperatures més elevades de la província es van enregistrar a Girona (31,2º), a Banyoles (31,2º), Anglès (31º) i altres llocs com Olot, Monells, la Bisbal de l'Empordà, Navata, Espolla o Santa Coloma de Farners que van passar tots dels 30º. Segons el meteoròleg de l'Estartit Josep Pasqual, la mitjana del juliol ha augmentat en 3 graus quan encara queden dues setmanes per acabar el mes. Davant del càlid ambient de la jornada d'ahir molta gent va optar per anar al mar i això va omplir gran part de les platges de la demarcació, que van esdevenir, fins i tot, massificades. Un clar exemple és el cas de la platja de Palamós, on es van agrupar un gran nombre de banyistes.