Un dels efectes secundaris de la quimioteràpia que s´aplica a les dones que pateixen de càncer de mama és la pèrdua de cabell. Passats els 20 dies de l´inici del tractament pateixen una caiguda de cabell i la majoria es veuen forçades a adoptar una alternativa en forma de mocador o bé de perruca. Des de la Fundació Oncolliga de Girona s´ha presentat un nou programa que ofereix un banc de perruques solidàries amb la intenció d´ajudar les dones, no només econòmicament, sinó també en una vessant més psicològica, per afrontar la situació.

Carme Ventura és una de les psicooncòlogues que treballen al centre i explica que una caiguda de cabell no només suposa un canvi físic, sinó que també pot afectar l´amor propi de la pacient. «L´autoestima pot quedar molt malmesa. Els cabells són una part molt important d´una dona. Primer ve un gran impacte, després un procés d´assimilació i finalment només queda afrontar el tractament de la millor manera possible». Aquest mateix servei també pot tractar les families de les afectades. En ser un servei integral es treballa per desangoixar l´ambient de casa i afavorir un millor entorn. La presidenta i gerent de l´Oncolliga, Lluïsa Ferrer, explica: «Moltes vegades ho accepten millor els que ho pateixen que no pas la família. Pares, fills, parella... poden necessitar també suport psicològic per afrontar-ho ja sigui a l´hospital, al domicili, o bé aquí a la mateixa seu».

Els preus de les perrques del banc poden oscil·lar entre els 80€ i els 100€ si són noves, o bé uns 40€ en el cas de ser de segona mà. Un cop la beneficiària deixa de necessitar la perruca té l´opció de tornar-la de nou al banc, on se li abonarà un 20% del preu que li va costar. Lluïsa Ferrer defensa que un dels problemes que es poden trobar les dones que fan quimioteràpia són els preus d´aquests productes, moltes vegades excessius: «Fa anys que tenim aquesta preocupació en veure que darrere de les perruques hi ha un gran negoci. Estem passant per una crisi i no tothom té els recursos necessaris per poder-ne adquirir una».

M. Àngels Pèlach és una de les usuàries de l´Oncolliga que valora molt positivament el servei de psicologia, ja que precisament una de les parts més complicades del càncer és assumir els canvis fisiològics. «L´autoestima és molt important, i per a un malalt encara més. Vivim en una societat que dóna molta importància a la imatge. Surts de la perruqueria amb la perruca i et sembla que tothom t´hagi d´estar mirant, quan en realitat ningú no ho està fent».

Des del mes d´abril que es va posar en marxa ja hi ha un total de 16 dones que han fet ús del programa «Guapes i Valentes». També es preveu que el nombre augmenti, sobretot quan aquest s´externalitzi a tots els hospitals comarcals.