L'agricultura gironina, especialment la dedicada a la fruita, ha patit menys aquest estiu a causa de l'absència de plagues fúngiques o la menor incidència d'aquestes. El cultiu de la vinya, l'olivera, els fruiters de llavor i els cirerers han patit menys les plagues de míldiu, del cuc del raïm o la mosca sobretot per la meteorologia d'aquest 2015, que s'ha caracteritzat per la poca pluviositat i unes temperatures molt altes durant l'estiu, com remarca el Departament d'Agricultura.

L'onada de calor que s'ha viscut durant el mes de juliol ha aturat la reproducció dels insectes causants de les plagues, bé per la mortalitat en els ous i les larves o bé per l'absència d'humitat, essencial per a la reproducció de determinades espècies. El director del servei de control de mosquits, Eduard Marqués, també apunta a la calor i la manca d'humitat com els fenòmens naturals directes que han contribuït a la disminució en la producció de mosquits. Per exemple, aquest any no s'han detectat flebotomus -transmissors de la leishmaniosi-, que seguiran en estat larvari fins que es produeixin les primers pluges.

Pel que respecta als cultius, la vinyes de les comarques han patit menys els estralls del míldiu (Plasmopara vitícola), que ha tingut una presència testimonial. No obstant això, l'oïdi s'ha desenvolupat de la forma habitual perquè es tracta d'una mesura endèmica d'aquesta varietat hortícola. De totes maneres, la calor també ha sigut una bona aliada contra el cuc del raïm (Lobesia botrana) en dificultar la viabilitat de la posta.

Les oliveres també han vist reduïr-se el fong anomenat Ull de gall i la mosca de l'olivera (Bactrocera oleae) no ha pogut desenvolupar correctament els ous i les larves de primers estadis per les excessives temperatures. I en els cirerers, la manca d'humitat ha provocat la disminució de la incidència de la mosca Drosophila suzukii.

Pel que fa als fruiters de llavor, la Grapholita molesta segueix la seva tendència agressiva sobretot perquè la plaga ha canviat de comportament i encara no s'ha pogut monitoritzar correctament per entendre-la. Tanmateix, les pomeres sí que han patit menys malalties fúngiques a causa de les condicions meteorològiques d'aquest 2015.

Aquests detalls demostren que, en general, la meteorolgia no ha afectat el comportament de les plagues d'insectes però sí que ha rebaixat les malalties fúngiques.

Pel que fa al comportament dels mosquits, Marqués indica que si bé la calor accelera els cicles de vida, quan les temperatures són excessivametn altes aquest es pot arribar a frenar, en especial si hi ha un grau baix d'humitat.

La manca de pluges entre maig i juliol «ha aturat molt la capacitat de poder-se reproduïr» però aquesta situació, per contra, fa que els agricultors, ramaders i ciutadans fagin un ús més sovintejat del rec i això facilita una producció de mosquits concentrada en aquestes basses que es formen per causa humana. A més, si es compleixen les previsions i començen les precipitacions estiuenques, s'incrementarà la producció de mosquits que ara estan en fase larvària.

Pel que fa al mosquit tigre, que aquest estiu no ha suposat cap plaga i està pràcticament desaparegut, tornarà a aparèixer quan passin dues o tres setmanes des que torni a ploure de forma significativa i permeti el correcte desenvolupament dels ous.

D'altra banda, al camp també hi ha la sensació que la calor ha provocat un augment de la població de vespa comuna i fins i tot el director del servei de control de mosquits apunta que aquest estiu se n'estan trobant més de l'habitual quan efectuen controls de plagues, tot i senyalar que aquesta és una constatació feta in situ però sense disposar de dades comparatives.