«Cal que deixi de ser secret i es demani ajut, això és el principi de la solució»

12.08.2015 | 07:35

Els casos de pares maltractats pels fills són un exemple de violència masclista. Una tipologia que abans no arriba a les comissaries dels Mossos d'Esquadra en forma de denúncia suposa molt patiment per les víctimes ja que denunciar un fill és una de les coses més complicades per un pare o mare. La responsable del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la Selva, Ester Mas, destaca que és un tipus de maltractament del qual no es parla «són temes que es porten molt en secret i es vol solucionar dins de casa, moltes vegades per vergonya i fins i tot per desconeixement». Afirma però que fins que no es demana ajut i això no es verbalitza, no es posa fil a l'agulla realment per solucionar-ho.

Amb tot, els casos de pares maltractats per fills són uns fets que quan els arriben als SIAD que hi ha repartits per la província de Girona sol ser quan ja hi ha una necessitat d'atenció psicològica. Això normalment ocorre molt abans que hi hagi una denúncia als Mossos d'Esquadra perquè «denunciar costa moltíssim i la solució inicial passa per orientar», ressalta Mas. En els SIAD es dóna atenció psicològica i jurídica a les dones i explica que els casos de maltractament a mares o pares depenen de l'edat de l'agressor.

Per exemple si el maltractador és menor d'edat, és una persona inimputable per la justícia i per tant, qualsevol tipus de responsabilitat la tenen els pares. Per aquest motiu, en aquest tipus de casos, Ester Mas diu que el que es fa és optar per l'ajuda psicològica.

A partir dels 14 anys ja es pot denunciar i per tant, si és menor -entre 14 i 18 anys- el noi entre en el circuit de protecció de menors i normalment el tipus de teràpia passa per ajuda pscilògica i de com els pares han de canviar les coses, entre altres.

Ja en edats més tardanes de l'agressor, moltes vegades, els fills «tenen problemes d'addicció i amenacen i agredeixen a la mare per comprar la droga». Això succeeix, diu Ester Mas, a pares de més de 65 anys i també per part de «néts que no tenen feina i tenen l'àvia mal atesa i volen la seva pensió».

D'aquest últim col·lectiu, la tècnica del SIAD destaca que no se'n parla i és que dels casos de pares maltractats són temes molt delictats. A les comarques de Girona hi ha 16 SIAD i la tècnica, Ester Mas, destaca el paper de molts ajuntaments petits que estan implementant el servei.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

El repte esportiu de l'Oncolliga a la Vall de Llémena recaptarà uns 25.000 euros contra el càncer

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

El Ripollès va tenir una gran activitat minera en ferro, coure i plata durant la primera meitat...

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Els jutjats han dictat 91 ordres d'allunyament i 68 prohibicions de comunicació a maltractadors...

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

En canvi, els estudiants de la demarcació que reben un ajut del 50% per a aquest servei pugen un...

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Una campanya a la xarxa permet que els dos animals tornin a estar junts després de tres mesos...

Enllaços recomanats: Premis cinema