La PAH Girona-Salt va néixer el 6 de setembre del 2011. Durant aquests quatre anys de vida, l'entitat ha aconseguit aturar uns 500 desnonaments. Així ho va explicar ahir la seva portaveu, Marta Afuera, qui va voler aprofitar l'aniversari de l'entitat per reclamar més suport i treball per part de les administracions per aturar, "d'una vegada per totes", els desnonaments. "Quan vam arrencar ja vam explicar que cada dia, sis famílies eren desnonades a les comarques gironines, unes 2.160 cada any. Unes xifres que no han variat; la situació ara és pràcticament la mateixa", va lamentar Afuera.

Segons les dades aportades per l'entitat, en aquests quatre anys han realitzat més de 600 accions reivindicatives. També han impulsat i col·laborat per posar en marxa altres plataformes locals a poblacions gironines com Blanes, Figueres, Olot, Palafrugell o Santa Coloma de Farners.

Pel que fa als processos d'execució hipotecària aturats -a Girona, Salt i altres poblacions properes com Celrà- gran part d'ells, més de la meitat, ho han aconseguit gràcies a la pressió ciutadana. És a dir, estar presencialment al lloc dels fets quan apareixien els cossos policials per portar a terme el desnonament. "Amb els nostres cossos i dignitat, les nostres armes han estat les samarretes, les nostres mans i les pancartes de Stop desnonaments", va explicar la portaveu.

La resta de processos aturats han estat gràcies a les gestions, la tramitació de documents, les visites als bancs per tractar cas per cas o l'ajuda i col·laboració que han aconseguit d'altres institucions i administracions que han permès aturar el procés abans de la data marcada perquè es produís el desnonament.