El conseller de Salut, Boi Ruiz, creu que la innovació en gestió sanitària a Catalunya ha tingut un paper molt important a l'hora de fer viable el sistema, sobretot a causa del subfinançament que pateix, perquè ha obligat a buscar maneres més imaginatives de fer front a les necessitats del sistema.

Tanmateix, el repte de la innovació continua vigent i fixa en l'atenció i hospitalització domiciliària dels malalts així com l'atenció als pacients crònics, grans o joves, com a prioritats per trobar noves maneres de gestió.

Així ho va dir en la clausura de les III Jornades que van servir per reconèixer projectes, sorgits sobretot dels professionals, que han aportat millores en l'atenció a les persones.

Entre la vintena d'experiències darreu de Catalunya que ahir van rebre el certificat de qualitat del procés d'avaluació de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAs) hi ha l'atenció integrada de la cronicitat amb estratègia proactiva de casos complexos que es fa a l'ABS de Sant Feliu de Guíxols entre l'ICS i els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSiBE); la gestió integrada de recursos socials i de salut al Pla de l'Estany del CatSalut, la Clínica Salus i el Consorci de Benestar Social Pla de l'Estany-Banyoles. A més, també hi ha altres projectes reconeguts com el Codi Infart o el Teleictus 2.0.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va destacar que el paper de l'administració és "recollir" les propostes sorgides dels qui tenen més contacte amb els malalts i per tant, saben les necessitats i els problemes que es troben. Considera que des de la conselleria de Salut de la Generalitat s'ha de saber adaptar aquests projectes a la quotidianitat.

En aquest sentit, ha afirmat que l'atenció als malalts crònics, sobretot grans però també joves, és un dels cavalls de batalla del Departament i està convençut que hi ha moltes idees innovadores que permetrien millorar la qualitat i la comoditat dels seus tractaments, més enllà del cost econòmic.

Per això, el Departament per exemple, fixa aquest col·lectiu com una de les prioritats, així com també l'hospitalització domiciliària que actualment es fa servir sobretot en cirurgia ambulatòria. Per Ruiz, és també una qüestió de seguretat.