El primer temporal de tardor va sorprendre poblacions del litoral de l'Alt Empordà. A Sant Pere Pescador van caure fins a 145 litres. En només mitja hora -entre dos quarts d'una i la una del migdia- van caure 54,8 litres. Durant tota la tarda, però, no va deixar-hi de ploure i entre les dues i les tres, van caure 45,7 litres. En aquest municipi de la costa els veïns van trobar-se amb l'aigua entrant a casa i alguns que anaven caminant pel carrer, van trobar a faltar les botes d'aigua, perquè l'aigua superava els 10 centímetres.

Les altres dues poblacions que també van patir més el temporal de llevant, que va anar acompanyat per vent i precipitacions, també van ser de l'Alt Empordà: Roses i Portbou també van superar els 100 litres per metre quadrat. Els Bombers van anar de bòlit, sobretot en aquesta comarca. A causa de les pluges es van tallar dues carreteres d'accés a Castelló d'Empúries. Des d'un quart de cinc de la tarda es va tallar l'autovia de Roses a Figueres i la restricció de pas de vehicles va durar més de dues hores. L'altra via que en tancar l'edició encara estava tallada al trànsit és la que uneix Sant Pere Pescador amb Castelló d'Empúries. Una via amb diversos trams inundats i que també es va haver de tallar al voltant d'un quart de cinc. Les fortes pluges també van provocar una esllavissada a la carretera que uneix el Port de la Selva amb Llançà, la GI-612, on es va estar donant pas alternatiu per la caiguda de rocs.

El temporal de pluja i vent, que va fer caure per exemple un arbre a Roses i va obligar a treballar Bombers i Policia Local a la zona, també va anar acompanyat d'onades altes en punts del litoral. A Roses, per exemple, la Policia Local va tallar el pas cap a l'espigó a Santa Margarida per evitar que ningú s'acostés a la zona i pogués prendre mal a causa de la mala mar.

L'anar i venir de serveis d'emergències va ser una constant, sobretot a Sant Pere Pescador, Roses i Castelló d'Empúries, on els Bombers van haver d'actuar fent diverses sortides. La majoria van ser per inundacions de baixos i per acumulació d'aigua en carrers.

Els pantalons arremangats

Alguns veïns de Sant Pere Pescador van explicar la situació viscuda. Un dels trams del poble on la pluja va complicar més la situació va ser al tram final del carrer Sant Sebastià. Segons van explicar els veïns a l'ACN, els qui s'atrevien a sortir de casa, havien de creuar amb l'aigua arribant-los quasi al genoll. Un dels comerços afectats va ser el restaurant Ca la Teresa, on una treballadora, la Rosa Flores, va destacar que «cap a les dues del migdia ha començat a ploure sense parar i, tot i que hem posat una barra de fusta i hem abaixat la persiana, no hem evitat que l'aigua entrés», amb tot l'aigua va inundar un pam de la part baixa del restaurant.

«La gent que dinava s'ha hagut de treure les sabates i arremangar-se el pantalons, altres clients han sortit corrent a fora sense paraigua ni res per treure els ?cotxes, perquè si no no els haurien pogut moure», va recordar Flores a l'ACN. Al número 41, l'aigua va inundar els garatges i baixos de l'edifici. Un dels veïns que hi viu, Pau Melero, es va trobar amb l'aigua escampant-se per tot el pis, les catifes xopes i va haver d'arraconar els mobles per poder netejar. «Era un mullader, això només ho veus a les pel·lícules», va recordar.

Els veïns de Sant Pere Pescador lamentaven que cada cop que plou amb força es troben amb el mateix problema. Van assegurar que el clavegueram no pot engolir l'aigua i, a més, a això s'hi afegeix que en un dels extrems hi ha una rotonda que embassa la pluja i la fa baixar tota cap al carrer.

La situació en aquest municipi de l'Alt Empordà es va anar normalitzant durant el vespre, quan la pluja va anar disminuint d'intensitat. En altres punts de la comarca també va anar plovent amb força i els altres registres del dia més destacats van deixar registres molt menors i es van situar sobretot al Baix Empordà. A la Bisbal d'Empordà i a Torroella de Montgrí es van superar de poc els 10 litres.

Més pluges

Protecció Civil de la Generalitat va activar ahir l'Alerta del Pla especial d'emergències INUNCAT per les incidències de les pluges i el manté per avui, ja que el Servei Meteorològic de Catalunya manté la previsió d'un temporal de llevant, amb pluja, onatge i vent, que s'intensificarà amb el pas de les hores. Uns xàfecs que podran superar els 20 litres en 30 minuts i anar acompanyats de tempesta. Davant d'aquestes prediccions, Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats al medi natural i la mobilitat. I demana als ciutadans que no s'exposin on trenquin les onades i sobretot evitar l'entorn de rieres, torrents i zones inundables pel temporal.