El Col·legi de Veterinaris de Girona ha fet una crida a la responsabilitat dels caçadors després d'haver detectat com a mínim tres senglars infectats amb triquina a la demarcació durant aquesta temporada. Els veterinaris recomanen que els caçadors, abans de repartir-se la carn després d'una batuda, la portin a analitzar al laboratori encara que no és obligatori quan es tracta d'autoconsum.

El president del Col·legi de Veterinaris de Girona, Bernat Serdà, destaca que «és fonamental la inspecció de les carns dels senglars abatuts per part de veterinaris oficials per tal de descartar qualsevol risc de malaltia». I més, afegeix, en una temporada com l'actual, en què es preveuen superar els 13.000 exemplars d'aquest animal abatudes durant la temporada passada.

A més, Bernat Serdà remarca que congelar la carn abans de consumir-la «no és segur», ja que no garanteix que s'inactivin les larves en tots els casos i que els processos de transformació com la salaó, el fumatge o l'assecatge tampoc inactiven els paràsits de la triquina.

I és que ingerir carn infectada amb els paràsits de la triquina podria ocasionar triquinosi als humans, una malaltia que pot tenir conseqüències amb febres, diarrees i dolors gastrointestinals i musculars, explica el responsable dels veterinaris de les comarques gironines, fins a una malaltia morta. La mortalitat sol ser inferior a l'1%, tot i que pot arribar fins al 35% si no es diagnostica i es tracta ràpidament, diuen des del Col·legi de Veterinaris de Girona.

A Catalunya, el darrer cas de triquinel·losi en humans es va detectar el 2006. El brot, aleshores, va afectar quatre persones que havien consumit carn de senglar.