El síndic de greuges vol que s'ajusti el calendari de la selectivitat al setembre per tal que l'alumnat que s'hi presenta pugui començar el curs universitari alhora que la resta d'estudiants. Per aquest motiu, la sindicatura que dirigeix Rafael Ribó ha adreçat la seva petició a la Generalitat.

Arran d'una queixa, el síndic de greuges ha demanat al Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat que adapti el calendari de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) perquè sigui «coherent i estigui coordinat» amb el curs acadèmic de la majoria d'universitats catalanes.

Problemes aquest curs

El síndic ha detectat que s'han produït solapaments de calendaris. Per exemple, aquest mateix curs 2015-2016 començava el 14 de setembre i els estudiants que s'havien examinat de la selectivitat entre els dies 2 i 4 no podien consultar els resultats fins el 18 i formalitzar la matrícula el 28. Per tant, el curs va començar abans que els estudiants haguessin pogut formalitzar el procés d'assignació de plaça i matrícula.

En consideració del síndic de greuges, aquesta situació vulnera el dret dels alumnes afectats a assistir a classe amb una plaça legalment assignada i en igualtat de condicions que els que es van matricular al juliol, ja que van fer i superar les PAU al juny.

El síndic va denunciar que es produeix un «greuge comparatiu» amb els alumnes afectats, respecte la resta d'estudiants, i que el decalaix entre els calendaris de la selectivitat i la Universitat «els pot dificultar encara més superar amb èxit els estudis que inicien».

Rafael Ribó ja havia recomanat que s'ajustessin els calendaris de preinscripció i de matrícula d'acord amb els terminis dels exàmens, els resultats i les possibles revisions per respectar, així, el dret a la revisió i doble correcció dels alumnes. Aquesta recomanació, feta amb motiu d'una altra queixa, encara no s'ha complert -segons ha informat el síndic.