La biofarmacèutica catalana Spherium ha començat a l'hospital Josep Trueta de Girona l'assaig d'un fàrmac per prevenir i tractar la mucositis, la inflamació de les mucoses que provoquen els tractaments amb quimioteràpia i radioteràpia en els malalts de càncer. Es tracta del gel SP13004, que s'està provant amb 84 pacients voluntaris que pateixen càncer de cap i coll de quatre centres catalans, ja que a més del Trueta hi prenen part hospitals de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat.

La mucositis oral és un efecte secundari de la quimio i la radioteràpia en forma d'inflamació aguda de la mucosa, que provoca ferides i llagues, i que pot arribar a bloquejar la capacitat de menjar o beure dels afectats, i fins i tot, en els casos més severs, pot portar a la suspensió del tractament.

El gel ha estat desenvolupat a partir de la investigació realitzada per la Universitat de Granada. Segons informa l'empresa farmacèutica, la novetat del medicament radica el seu mecanisme d'acció, que utilitza el mètode natural de les pròpies cèl·lules per protegir-se de l'estrès oxidatiu, i s'usa en forma d'esbandida bucal que s'administra diverses vegades al dia.