La Diputació de Girona ha convocat per dimarts de la setmana vinent el ple ordinari del mes de novembre i també un ple extraordinari per votar el pressupost de l'any que ve. En principi, els números del 2016 de la institució provincial s'aprovaran amb els vots a favor de tots els partits que tenen representació a l'ens menys la CUP. Per tant, tindran l'aval de l'equip de govern format per CDC i Unió, a més d'ERC, el PSC i Independents de la Selva (IdS). D'aquesta manera, l'única formació que no donarà suport al pressupost de l'any vinent de la Diputació serà la CUP. Segons va explicar ahir el diputat del grup, Lluc Salellas, el vot en contra de la CUP «és una esmena global» als números del 2016, «no únicament a una partida concreta».

La votació del pressupost de l'any que ve es farà amb totes les cadires del ple de la Diputació ocupades. Com que primer se celebrarà la sessió ordinària, el regidor de Policia i Via Pública de l'Ajuntament de Banyoles, Lluís Costabella (CDC), ja haurà pres possessió com a nou diputat provincial de la institució. Costabella ocuparà l'acta d'Eva Palau, que a principis d'octubre va presentar la seva renúncia després d'haver estat la vicepresidenta segona de la Diputació dos mesos i mig. El juliol Palau va prendre possessió del càrrec com a representant d'Unió, malgrat que el setembre va deixar de militar a la formació.

Per això, amb Costabella com a substitut de Palau, UDC no recuperarà representació a la institució provincial. Així, l'alcalde de Vilamalla, Carles Álvarez, es mantindrà com a únic diputat d'Unió a la Diputació de Girona. El cas és que tant l'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias, com el primer tinent d'alcalde de Palafrugell, Albert Gómez, el juliol van prendre possessió del càrrec com a representants d'UDC, tot i que ara també han deixat de militar al partit democristià. De moment, la proposta que va llançar a principis d'octubre des de CDC el president de la Diputació, Pere Vila, de fer un «gran pacte» a la institució perquè ERC entri al govern, encara no s'ha formalitzat. Per tant, al ple de la setmana vinent, l'equip de govern de la Diputació de Girona continuarà format per CDC i l'únic diputat d'Unió.

Tres mocions

Al ple ordinari de dimarts es votaran tres mocions. La primera resolució és de suport a la declaració que el Parlament de Catalunya va aprovar el passat 9 de novembre. Pel que fa a les dues altres mocions, estan presentades per la CUP. Una és per reclamar que la Diputació pagui tots els seus impostos a l'Agència Tributària Catalana. La moció també demana que la recaptació que es transfereix a l'Agència Estatal d'Administració Tributària es faci a partir d'ara a través de l'Agència Catalana. L'altra moció de la CUP és de suport «a la preservació del Parc Natural del Montseny». La formació explica que consistoris i entitats ecologistes de la zona han alertat que actualment hi ha dos projectes que posen en perill l'ecosistema del Montseny. Un és l'asfaltatge d'una pista forestal entre les Illes i Sant Marçal, mentre que el segon és la instal·lació d'un edifici del Servei Meteorològic de Catalunya als terrenys on hi havia l'antic observatori del Turó de l'Home.