L'entrada d'aire fred ja s'ha fet notar a les comarques gironines. Una baixada de temperatures de cinc graus mitjana en les màximes, fortes ratxes de vent i fins i tot una forta calamarsada. Aquest últim fenomen meteorològic va ser una de les primeres mostres que l'hivern s'acosta i es va deixar notar ahir en forma de forta calamarsa sobretot a la comarca de la Selva. Va emblanquinar poblacions de la plana com Santa Coloma de Farners, Sils, Vidreres, Blanes i Maçanet.

La pedregada es va produir al voltant de quarts de tres de la tarda i fins i tot va fer sortir les màquines llevaneu en aquesta comarca. En concret, a l'autopista AP-7, on el trànsit es va veure dificultat a causa de la presència de pedra a la calçada entre Maçanet de la Selva i Sils. Una imatge que va recordar més una escena de neu al Pirineu que no pas de finals de tardor en una comarca com la Selva. Sortosament la ràpida intervenció de les màquines va evitar que es creessin plaques de gel i que es pogués produir algun accident de trànsit.

Durant tot el dia el vent del nord va fer acte de presència en diverses localitats de la província però com és costum les ratxes de vent més destacables van produir-se a la comarca de l'Alt Empordà. A Portbou es va arribar a una ratxa màxima de 130 quilòmetres per hora i en localitats costaneres de la comarca gairebé també es va arribar als 100. A Roses, el registre màxim de vent va ser de 92,5 km/h i a Sant Pere Pescador de 91,1 km/h. Malgrat l'episodi de vent, no es van haver de lamentar accidents ni tampoc danys personals. Malgrat això, els Bombers van haver d'actuar en diverses ocasions a la província sobretot en poblacions de l'Alt Empordà. Les seves intervencions van consistir sobretot en retirar branques d'arbre caigudes i en netejar vies i zones d'accés. També van haver de fer revisions i sanejaments de façanes, així com la retirada d'objectes i mobiliari urbà malmès pel vent. A Figueres, per exemple, van ajudar a retirar per seguretat una torre publicitària de lona de la Rambla i l'ajuntament també va decidir suspendre pel fort vent la Fira dels Broncanters. A Girona ciutat, els Bombers també van treballar al Pont de Pedra, on van tancar el pas al pont per apuntalar unes paradetes d'artesans que amenaçaven de caure.

Sense llum dues hores

Un altre efecte destacat del vent va ser l'apagada d'electricitat que van viure Cadaqués i molts veïns de les urbanitzacions d'El Cardo i Mas Fumats de Roses. Va produir-se al voltant de quarts de dues de la tarda i la companyia va solventar-ho i al cap d'un parell d'hores, el subministrament ja va tornar.

L'altra conseqüència del canvi de temps és la davallada en picat de les temperatures. Les màximes si es comparen amb les de divendres van caure uns 5 graus. Les mínimes en cotes altes del Pirineu, en canvi, van patir una reculada d'entre 11 i 14 graus. A Girona ciutat, per exemple, si la màxima de divendres va ser de 22,1 graus. Ahir en canvi, els termòmetres només van arribar fins a 17,7 graus.

Al Ripollès és on les mínimes van caure en picat però en altes cotes de muntanya. A Núria per exemple, a 1.971 metres d'alçada, la mínima de divendres havia estat positiva de 4,5 graus mentre que ahir va caure fins als 6,3 graus negatius. El mateix va passar a Ulldeter, a 2.410 metres, on la temperatura mínima de divendres va ser de 3 graus positius i ahir el termòmetre va patir una reculada de fins als 9,6 graus negatius.

La situació de calamarsa i fort vent, sobretot tramuntana a l'Empordà, va fer caure uns termòmetres que avui tampoc remuntaran i que suposaran l'entrada gairebé de l'hivern a les comarques de Girona. Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del Pla PROCICAT per risc de ventades en base a la informació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que preveu que l'episodi de temporal amb fort vent es mantindrà actiu avui també a l'Empordà. I també manté les pre alertes per fort onatge a l'Empordà, sobretot el Cap de Creus i Begur. La situació de temporal no només va afectar les comarques de Girona sinó que també la resta de Catalunya.

Amb tot, els Bombers van fer més de 230 serveis però cap de gravetat, sobretot per retirar arbres, sanejar façanes o comprovar mobiliari urbà afectat. El 112 va rebre un alt nombre de trucades però la majoria van fer referència al mobiliari urbà, arbres caiguts o a punt decaure, objectes a la via, així com tendals i uralites que van quedar malmesos pels efectes del vent. Fins a les cinc de la tarda havien atès 497 trucades relacionades amb aquest temporal, la majoria des del Barcelonès.