El Ministeri d´Agricultura, Alimentació i Medi Ambient obliga la multinacional francesa Services Petroliers Schlumberger a reiniciar els tràmits de la seva petició per buscar gas i petroli al fons del Mediterrani, davant la Costa Brava i les Balears. Així ho va informar el Ministeri dilluns, en una reunió que va mantenir amb l´organització balear Aliança Mar Blava; davant la qual també es va comprometre a impulsar la protecció del corredor migratori dels cetacis, cosa que impediria realitzar prospeccions a la recerca d´hidrocarburs.

Aquestes decisions satisfan les reivindicacions dels grups ecologistes que han recorregut contra el projecte i alerten dels perills mediambientals dels sondejos sísmics al fons marí -aglutinats en la plataforma Aturem les prospeccions-, i d´altres col·lectius contraris com la vuitantena que s´apleguen a l´Aliança Mar Blava. Entre els seus membres hi ha cinc ajuntaments balears, els Consells d´Eivissa, Formentera, Mallorca i Menorca, el Govern de les Illes Balears, nombroses empreses privades -sobretot relacionades amb les activitats turístiques i marítimes-, cooperatives i productors agrícoles, la Confederació d´associacions empresarials de Balears, confraries de pescadors, col·legis professionals i una nodrida representació d´entitats de la societat civil, que van des d´associacions de veïns a grups ecologistes, Càritas o sindicats. A diferència de les comarques de Girona, la mobilització a les Balears implica tant la societat civil com les administracions.

La reunió d´aquesta setmana es va celebrar a la seu del Ministeri, a Madrid, amb l´objectiu de tractar els diferents projectes de prospeccions petrolíferes al Mediterrani. Mitjançant un comunicat, l´Aliança Mar Blava va denunciar que «amenacen» i «posen en risc el medi ambient i l´economia de les Illes Balears i de la resta de Comunitats autònomes» amb riba al Mediterrani.

Fa mesos que la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar no veu amb bons ulls l´útima petició per buscar gas i petroli al Golf de Lleó, entre la Costa Brava i les Balears. Així ho demostra l´últim informe desfavorable emès per l´administració espanyola, que va detectar errors en la documentació presentada per Services Petroliers Schlumberger.

I ara, l´Aliança Mar Blava celebra que el Ministeri hagi atès la seva demanda i faci tornar a començar el procés, ja que considerava que s´havia tramitat de manera irregular. La raó és que hi havia un expedient anterior obert, el corresponent a l´empresa que inicialment pretenia buscar hidrocarburs al Golf de Lleó.

D´altra banda, els representants del Ministeri d´Agricultura, Alimentació i Medi Ambient es van comprometre -encara que verbalment i sense concretar cap data- a impulsar la declaració del corredor migratori de cetacis, paral·lel a la costa que va entre els golfs de Lleó i de València, com una Zona especialment protegida d´importància per al Mediterrani (Zepim).

Aquesta va ser la primera petició que l´Aliança Mar Blava va plantejar a la reunió de dilluns, en la qual se´ls va informar que l´Estat té la intenció d´iniciar els passos per protegir legalment la zona. Malgrat la inconcreció, els opositors als sondejos sísmics van valorar molt positivament l´anunci.