El Ministeri obliga a reiniciar els tràmits per a les prospeccions davant del cap de Creus

L'Estat es compromet verbalment a impulsar la protecció legal del corredor de cetacis entre els golfs de Lleó i València

28.12.2015 | 07:07

· La xifra

  • 13 quilòmetres de distància del cap de Creus · El projecte de prospeccions petrolífers que afecta el golf de Lleó abasta una àrea marina que, pel que fa a la banda catalana, s´apropa fins a tan sols 13 quilòmetres de la Costa Brava. Per aquest motiu, entre les al·legacions en contra del projecte hi ha entitats ecologistes gironines.

El Ministeri d´Agricultura, Alimentació i Medi Ambient obliga la multinacional francesa Services Petroliers Schlumberger a reiniciar els tràmits de la seva petició per buscar gas i petroli al fons del Mediterrani, davant la Costa Brava i les Balears. Així ho va informar el Ministeri dilluns, en una reunió que va mantenir amb l´organització balear Aliança Mar Blava; davant la qual també es va comprometre a impulsar la protecció del corredor migratori dels cetacis, cosa que impediria realitzar prospeccions a la recerca d´hidrocarburs.

Aquestes decisions satisfan les reivindicacions dels grups ecologistes que han recorregut contra el projecte i alerten dels perills mediambientals dels sondejos sísmics al fons marí –aglutinats en la plataforma Aturem les prospeccions–, i d´altres col·lectius contraris com la vuitantena que s´apleguen a l´Aliança Mar Blava. Entre els seus membres hi ha cinc ajuntaments balears, els Consells d´Eivissa, Formentera, Mallorca i Menorca, el Govern de les Illes Balears, nombroses empreses privades –sobretot relacionades amb les activitats turístiques i marítimes–, cooperatives i productors agrícoles, la Confederació d´associacions empresarials de Balears, confraries de pescadors, col·legis professionals i una nodrida representació d´entitats de la societat civil, que van des d´associacions de veïns a grups ecologistes, Càritas o sindicats. A diferència de les comarques de Girona, la mobilització a les Balears implica tant la societat civil com les administracions.

La reunió d´aquesta setmana es va celebrar a la seu del Ministeri, a Madrid, amb l´objectiu de tractar els diferents projectes de prospeccions petrolíferes al Mediterrani. Mitjançant un comunicat, l´Aliança Mar Blava va denunciar que «amenacen» i «posen en risc el medi ambient i l´economia de les Illes Balears i de la resta de Comunitats autònomes» amb riba al Mediterrani.

Fa mesos que la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar no veu amb bons ulls l´útima petició per buscar gas i petroli al Golf de Lleó, entre la Costa Brava i les Balears. Així ho demostra l´últim informe desfavorable emès per l´administració espanyola, que va detectar errors en la documentació presentada per Services Petroliers Schlumberger.

I ara, l´Aliança Mar Blava celebra que el Ministeri hagi atès la seva demanda i faci tornar a començar el procés, ja que considerava que s´havia tramitat de manera irregular. La raó és que hi havia un expedient anterior obert, el corresponent a l´empresa que inicialment pretenia buscar hidrocarburs al Golf de Lleó.

D´altra banda, els representants del Ministeri d´Agricultura, Alimentació i Medi Ambient es van comprometre –encara que verbalment i sense concretar cap data– a impulsar la declaració del corredor migratori de cetacis, paral·lel a la costa que va entre els golfs de Lleó i de València, com una Zona especialment protegida d´importància per al Mediterrani (Zepim).

Aquesta va ser la primera petició que l´Aliança Mar Blava va plantejar a la reunió de dilluns, en la qual se´ls va informar que l´Estat té la intenció d´iniciar els passos per protegir legalment la zona. Malgrat la inconcreció, els opositors als sondejos sísmics van valorar molt positivament l´anunci.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirià

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirà

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

L'ACA reconeix que una de les causes de l'estat d'aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals...

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

La festa major de Banyoles, la Fira de la Castanya de Viladrau, i la Fira del Bolet a Albanyà...

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Música, teatre fires i festes formen part de la nostra selecció

Enllaços recomanats: Premis cinema