L'Ajuntament de Santa Pau va instal·lar, fa pocs dies, un fanal autosuficient a la urbanització propietat de la Corominola Santa Pau i anomenada SUD-04. Es ?tracta d'un fanal que ocupa un metre quadrat de placa, amb uns llums led que donen fins a 281 lux/klm, amb una durabilitat de més de 50.000 hores, i una bateria de Ió+Liti de 750 w/h. Disposa de centraleta totalment regulable.

La justificació del fanal -segons van informar els promotors- és rellevar el sistema d'un quadre elèctric connectat a una instal·lació de fanals que cremaven durant tota la nit.

Si bé en temps del gran desenvolupament econòmic les urbanitzacions s'omplien de pressa i la instal·lació de grups de fanals s'amortitzava, en els temps actuals les urbanitzacions s'omplen més a poc a poc. Així doncs, els promotors consideren que els fanals autosuficients són una solució. Ho són perquè es poden posar els que calguin segons les necessitat i perquè no van connectats a una xarxa elèctrica.

Previsió de construcció

La previsió és que a la urbanització s'hi construeixin 66 habitatges, 28 dels quals serien de protecció oficial. Els habitatges de la urbanització seran respectuosos amb el medi ambient, perquè aprofiten les energies existents per no haver de fer una despesa energètica contaminant. Escalfen les parets a partir d'una combinació de colors negres.

Els fanals autosuficients són una innovació tecnològica que ha estat possible gràcies als avenços en l'emmagatzematge de l'energia solar. Es tracta d'un tipus de bateries amb una durabilitat de 10 anys que pot arribar fins als 15 anys.

Sobre el fanal autosoficient, l'alcalde, Josep Companys (Units per Santa Pau-AM) va afirmar que es tracta d'una prova en la línia de l'aposta municipal per les energies renovables i no contaminants de la localitat.

Xarxa de calor activada

En aquest sentit, ara fa unes quantes setmanes, la localitat va activar una xarxa de calor. Es tracta d'un sistema que funciona a partir d'una caldera de biomassa forestal. La xarxa escalfa l'escola, les llars d'infants i el dispensari mèdic de la població. Abans, el sistema de calefacció era amb biodièsel. Ara, la nova xarxa de biomassa garanteix una molt bona eficiència energètica i més estalvi econòmic per al municipi -segons defensen els seus promotors.

Les accions encarades cap a les energies renovables formen part d'una política comarcal liderada pel Consorci de Medi Ambient. La Garrotxa és una de les poques comarques que diposa d'un pla destinat a incrementar els ?sistemes que afavoreixen l'atmosfera.