S'han preguntat mai quantes mascotes registrades hi ha a la província de Girona? N'hi ha un total de 128.727. I quines són les preferències dels gironins alhora de tenir un animal de companyia? Doncs bé, n'hi ha de ben variats. Alguns dels que criden més l'atenció a les comarques gironines són un lleó i set monos. A partir d'aquí, els tipus d'animal ja són més comuns: per exemple, segons el Col·legi de Veterinaris de Girona tenen 120.850 gossos, 7.083 gats, 297 fures, 110 lloros, 24 rucs o 15 conills. Del total, 11.600 es van registrar l'any passat.

I és que la importància de portar microxip i tenir l'animal censat és molt important ja que poden ajudar alhora de localitzar els propietaris d'animals perduts o abandonats.

Per tal que això pugui ser molt més àgil, el Col·legi de Veterinaris de Girona va lliurar ahir oficialment als Mossos d'Esquadra de la Regió Policial de Girona, sis lectors de microxips d'animals de companyia que permetran agilitar la feina dels agents a l'hora de localitzar els propietaris d'animals perduts o extraviats. Amb aquests aparells, els agents podran consultar en pocs segons l'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia (AIAC) que conté les dades actualitzades de tots els animals censats i les dades dels seus propietaris. A les comarques de Girona durant el 2015, l'AIAC va identificar 715 animals a la via pública gràcies al microxip, va notificar la desaparició o robatori de 303 mascotes i va aconseguir retornar 619 mascotes als seus propietaris.

Lluita contra l'abandonament

El president del Col·legi de Veterinaris de Girona, Bernat Serdà, va remarcar que «l'objectiu de la iniciativa és facilitar la feina als Mossos d'Esquadra en aquells casos en què es requereixi una ràpida localització dels propietaris dels animals perduts o extraviats, de la mateixa manera que ens permetrà treballar conjuntament en la lluita contra els abandonaments de gossos i gats».

Per la seva banda, l'inspector Xavier Domènech, cap de l'Àrea Bàsica Policial del Gironès - Pla de l'Estany va remarcar la importància que té aquest lliurament per tal de facilitar la feina als Mossos en casos d'animals extraviats, abandonats o la localització del propietari d'un animal que hagi causat algun accident. Aquest dispositius es distribuiran per la Regió Policial de Girona per donar cobertura a tots els municipis que l'engloben.

Els lectors també ajudaran als Mossos d'Esquadra en altres tasques policials com poden ser els seguiments d'animals en investigacions de medi natural, o bé com és el cas de la localització d'animals protegits que estiguin identificats amb microxips. De la mateixa manera, els lectors permetran una ràpida identificació dels animals en cas d'accident o robatori. Actualment, prop de 40 clíniques veterinàries de les comarques de Girona col·laboren amb els Mossos cedint els seus lectors per a la lectura dels microxips. L'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia va ser creat el 1988 pel Consell de Col·legis Veterinaris.