La vaga de controladors aeris a França, iniciada diumenge i finalitzada ahir a la nit, va obligar a cancel·lar quatre vols programats a l'aeroport de Girona-Costa Brava, fet que va deixar sense volar centenars de persones. A més, la majoria de les 18 rutes programades ahir a la base gironina es van veure afectades amb retards que van superar, en molts casos, les dues hores . Els vols cancel·lats van ser els dos de la ruta entre Girona i Pisa per un costat, i els de Girona-Bratislava per l'altre. Tant aquestes dues rutes com les que van sortir o arribar tard ho van fer per la impossibilitat de poder sobrevolar l'espai aeri francès.

Això va provocar llargues esperes a l'aeroport i cues davant el taulell de Ryanair i del punt d'informació de l'aeròdrom. Aena va posar a disposició dels usuaris una pàgina web amb informació actualitzada sobre l'estat dels vols. Alguns dels trajectes afectats van ser els que sortien de Girona amb destinació a Frankfurt (dues hores de retard), Baden-Baden (més d'una hora de retard) o Bristol (dues hores i mitja de retard). També els que arribaven procedents d'Eindhoven (més de dues hores de retard), Brussel·les (més de dues hores de retard), Baden-Baden (una hora aproximadament), Bristol (dues hores) o Düsseldorf (dues hores).

La vaga es va iniciar diumenge i també va provocar cancel·lacions de vols i llargues cues, tant a l'aeroport com en d'altres aeròdroms europeus amb vols que havien d'arribar a Girona.

Barcelona, el més afectat

En l´àmbit estatal, Barcelona-El Prat va ser un dels aeroports més afectats, amb més de 70 operacions de vol cancel·lades, segons fonts d´Aena. Com a Girona, els vols que es van cancel·lar van ser els que tenien per destí França o que havien de sobrevolar l'espai aeri francès, i les cancel·lacions, segons les mateixes fonts, van afectar diverses companyies aèries. Segons va informar l´agència EFE, l'anul·lació d'aquests vols va fer que s´aglutinessin més persones del que és habitual a les terminals de l'aeroport barceloní.

Aena va apuntar que l'aeroport del Prat, que tenia programats 772 vols, va funcionar «amb normalitat» i va subratllar que les cancel·lacions i els retards no tenien res a veure amb el seu funcionament, sinó amb les protestes de França.

Segons va informar a Efe una passatgera afectada que està bloquejada a Londres des d'ahir a la tarda, la companyia Vueling els va informar que fins dijous no hi haurà vols amb destinació a Barcelona, i que els buscarien un hotel fins que poguessin volar i es normalitzés la situació.

Demandes dels controladors

El sindicat francès convocant de la protesta, Enginyers de Control de la Navegació Aèria (UNSA-ICNA), es queixa, entre altres motius, de la reducció del nombre de controladors en un moment en què totes les previsions de trànsit indiquen perspectives de creixement importants. Reclamen així mateix defensar «primes de matrícula».