El Museu del Cinema, amb seu a Girona, i la Filmoteca de Catalunya han unit esforços per tal d´acostar el cinema als centres educatius, amb l´objectiu d´arribar a la població més jove. Amb aquest propòsit, les dues institucions han creat dues maletes pedagògiques que es presten de manera gratuïta i que ofereixen material perquè el professorat treballi la història, els gèneres i els oficis del cinema amb el seu alumnat.

Els Serveis Educatius de la Filmoteca i del Museu del Cinema han creat aquesta eina didàctica amb la finalitat de divulgar el cinema a les escoles. Es tracta del préstec gratuït de dues maletes, anomenades «La màgia de l´animació i «7 de cinema», que tracten diferents aspectes del cinema a partir d´una experiència lúdica, educativa i de cultura cinematogràfica, tot fent un recorregut pel procés creatiu i tècnic que suposa la producció d´una pel·lícula.

La maleta «La màgia de l´animació», adreçada especialment a alumna de cicle mitjà de Primària, conté material didàctic per treballar els inicis del cinema a partir d´objectes pre-cinematogràfics i joguines òptiques. Aquesta maleta serveix per identificar nocions temporals -passat, present i futur-, observar directament fets i fenòmens, entendre el comportament de la llum, narrar històries curtes, relacionar text i imatge, seqüenciar imatges i elaborar projectes audiovisuals en grup.

El Museu del Cinema de Girona ha dissenyat aquesta maleta, que ja ha circulat per múltiples escoles i esdeveniments i s´ha readaptat perquè sigui més funcional.

L´altra maleta, «7 de cinema», està pensada per a estudiants d´ESO i Batxillerat i tracta tres temàtiques en profunditat, però des d´una aproximació lúdica: els suports fílmics, els gèneres cinematogràfics i els oficis del cinema. Conté tres unitats didàctiques amb activitats de diversa tipologia pensades per treballar la reflexió, l´anàlisi i la creació, amb la possibilitat de fer un cinefòrum per concloure el procés d´aprenentatge amb un visionat i el consegüent debat. La primera unitat «Sala 1. Tècnica. De què està fet el setè art?» se centra en el vessant tècnic del cinema i permet conèixer la influència dels materials i les tècniques a l´hora de produir un film, posant l´èmfasi en els suports analògics. A la segona unitat «Sala 2. Creativitat. Com es narren les històries?» s´aborda la creativitat al cinema per tal d´aprendre les característiques narratives, estilístiques i formals que defineixen els gèneres i subgèneres del setè art. I, la tercera, «Sala 3. Acció! Qui fa les pel·lícules?», descobreix la tasca implícita d´un rodatge, quins professionals hi intervenen i quina és la seva tasca. Aquestes tres unitats didàctiques són independents i es poden aplicar de manera autònoma, facilitant així l´adaptació a la realitat i la disponibilitat del grup. L´ha produït Eduxarxa, amb un enfocament pràctic i un objectiu lúdic per fomentar la implicació de l´alumne durant tot el procés d´aprenentatge.