Toses retira les responsabilitats de forma cautelar a l'edil acusada de narcotràfic

Maria Gassó, regidora d'ERC i membre de l'equip de govern de CiU, deixa les àrees d'Ensenyament, Sanitat i Turisme

30.03.2016 | 08:25
La republicana Maria Gassó.

Maria Gassó, la regidora de Toses acusada de pertànyer a un grup de narcotraficants que operava a l'Estat i enviava droga a alguns punts d'Europa ha deixat de tenir funcions a l'Ajuntament de forma cautelar i a l'espera que s'aclareixin els fets. Gassó era l'única regidora d'ERC a aquest municipi del Ripollès governat per CiU. Fins ara assumia les carteres d'Ensenyament, Cultura, Benestar Social, Sanitat, Turisme, Esports i Festes juntament amb el regidor de CiU, Josep Estragués, que passarà a estar ell sol al capdavant d'aquestes àrees.

La decisió es va prendre en el ple ordinari que es va celebrar dimarts passat i al qual no va assistir la regidora. L'alcalde del municipi, Joan Bernadas, ha explicat que fins que no s'aclareixin els fets s'ha decidit retirar-li les responsabilitats que tenia a l'equip de govern com a mesura cautelar, tot i que continuarà essent regidora. També ha recordat que la investigació continua oberta i que cal preservar la seva presumpció d'innocència. Es dóna el cas que el seu pare, Ramon Gassó, també està a l'equip de govern com a regidor.

La detenció de la regidora es va donar a conèixer el 17 de març passat. La Guàrdia Civil la va detenir com a acusada de pertànyer a un grup de narcotraficants que operava a l'Estat i enviava droga a alguns punts d'Europa i per donar feina a una immigrant que es trobava en situació irregular a la seva casa rural-restaurant. A més, li hauria facilitat documentació d'una tercera persona perquè passés els controls fronterers. Gassó, a qui la Guàrdia Civil considera que estava darrera l'organització i el jutge va ordenar el seu ingrés a la presó després de passar a disposició judicial.

En el moment de donar-se a conèixer la detenció, ERC va anunciar l'obertura d'un expedient a Gassó per tal de poder recopilar més informació alhora que reivindicaven la seva presumpció d'innocència.

La defensa de la regidora de Toses va presentar llavors recurs per demanar que la deixessin en llibertat però se li va denegar. Ara que ja s'ha aixecat el secret de sumari, la defensa ho ha tornat a demanar perquè consideren que l'acusada té prou arrelament al territori com per no continuar entre reixes. Segons la defensa de la regidora, Gassó s'enfrontaria a una pena màxima de 6 anys de presó pels dos delictes que li atribueixen.

Nou detinguts
L'operació, anomenada Tahures, va comportar la detenció de nou persones en total -Gassó i una altra dona de nacionalitat espanyola, un home nigerià, cinc colombians i una persona d'origen serbi- i la intervenció de 5,2 quilos de cocaïna, petites quantitats d'haixix, marihuana, productes anabolitzants, 3.670 euros en metàl·lic, una premsa casolana i productes per a l'adulteració de drogues. Les escoltes telefòniques i la investigació policial vinculen la regidora de Toses amb el tràfic de 290 grams de cocaïna, de puresa encara per determinar al laboratori.

La Guàrdia Civil també atribueix a l'edil un delicte d'immigració clandestina amb finalitats laborals per donar feina a una noia estrangera que es trobava en situació irregular a la seva casa rural-restaurant. Segons la defensa, Gassó es va limitar a donar allotjament a una immigrant amb l'únic objectiu d'ajudar-la.

La investigació, encapçalada pel jutjat d'Instrucció número 4 de l'Hospitalet de Llobregat, es va iniciar l'any 2015 en col·laboració amb les autoritats suïsses després que aquestes tinguessin coneixement que un grup de persones de nacionalitat espanyola i nigeriana es dedicaven al tràfic de drogues des de l'Hospitalet de Llobregat i que haurien organitzat un transport mitjançant una «mula», detinguda a Suïssa amb mig quilo de cocaïna amagada al seu cos.

A principis d'aquest any, els agents van tenir constància d'un transport de droga amagada al doble fons d'un vehicle de Madrid a Barcelona, on van detenir dues persones i van intervenir-los 800 grams de cocaïna.

A partir d'aquí, es va fer el registre en un domicili de Madrid dels dos detinguts, on hi van trobar 200 grams més de cocaïna i un laboratori complet per tallar-la i adulterar-la.

Segons la Guàrdia Civil, el grup va seguir obtenint droga a través de dues persones més, de nacionalitat espanyola i nigeriana, que també van quedar detingudes, a més d'un comprador de nacionalitat sèrbia. En aquest cas, al domicili del ciutadà nigerià, d'on hauria sortit la «mula» detinguda a Suïssa, els agents hi van trobar 300 grams de cocaïna.

Finalment, van detenir dues persones més a Sant Joan Despí i una més a l'Hospitalet de Llobregat, on es va confiscar més droga i diners.

La darrera detenció va ser a la Barceloneta, a una dona a qui es va registrar el domicili, un punt de venda conegut de substàncies estupefaents on es van trobar 11,5 grams de cocaïna, 37 grams d'haixix, marihuana i 570 euros.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema