Tot i que el dia va iniciar-se lent i solitari, ja abans de les nou del matí hi havia pels carrers de Barcelona el cuiner Ferran Adrià, alguns corredors i persones muntant parades de llibres i roses. Només van caler unes poques hores perquè tot el centre de Barcelona fos envaït per la gent, abandonant casa seva massivament, però també els autors, els autèntics protagonistes de la vetllada. Quan es compleixen 400 anys de les morts de Shakespeare i Cervantes, quan es bategen trens amb noms dels escriptors Caterina Albert i Joaquim Carbó, els escriptors vius -així com cuiners, esportistes, youtubers, estrelles mediàtiques o polítics- van prendre les parades i casetes per departir amb els seus seguidors.

Autors mediàtics com Adrià, la gimnasta Almudena Cid, el cineasta Juan Antonio Bayona o els periodistes Roger de Gràcia i Manuel Milián Mestre es van apoderar del protagonisme a primera hora en el marc del tradicional esmorzar de l'Hotel Regina. Tampoc hi va faltar el periodista Rafel Nadal o el nord-americà Garth Risck Hallberg, autor de Ciudad en llamas, que es va mostrar encantat pel contacte amb els lectors i que va reivindicar una jornada d'aquestes característiques al seu país. Entre els signants de llibres també hi havia el suec Jonas Jonasson, un dels èxits de la jornada, que va deixar una freda illa escandinava per trepitjar el calent asfalt barceloní i que ahir es mostrava meravellat pel moviment humà en el seu primer Sant Jordi. La pilot Laia Sanz o el ciclista Perico Delgado també es van estrenar ahir signant exemplars tot reconeixent, és clar, no comptar amb la pressió dels escriptors pel ritme de vendes. Sanz va presentar el seu llibre Qui té la voluntat té la força, publicat poc després que acabés el Dakar, mentre Delgado ho va fer amb Las escapadas de Perico. Abundaven en aquesta primera trobada de grup de la jornada els cuiners, com els germans Torres, Isasaweis o Ferran Adrià, que es presentava a aquest Sant Jordi amb Te cuento en la cocina, tot reivindicant el guacamole com a cuina popular catalana.

Més tard, a la Casa del Llibre de la cèntrica Rambla de Catalunya, l'arribada simultània dels populars Mario Vaquerizo, Risto Mejide i Pepe Rodríguez va provocar llargues cues i un lleuger caos, a causa de problemes en l'ordre de la cua i al fet que els seguidors omplien completament la calçada.

Mentre signava exemplars del seu quart llibre, Vaquerizismo, el cantant va expressar a Efe el seu compromís amb la festivitat del dia d'avui."Una tradició així, s'ha de mantenir", va dir. Vaquerizo es va mostrar "feliç" que la lectura es propagui, "sigui del tipus que sigui", i que ell mateix pugui demostrar que "es pot ser escriptor, sense ser-ho les 24 hores del dia". Just al seu costat, el publicista Risto Mejide atenia els seus seguidors acompanyat de la seva parella, Laura Escanes, mentre el cuiner Pepe Rodríguez, conegut per ser jutge en el programa MasterChef, proposava que aquesta tradició caldria traslladar-la a altres capitals.