La infància i l'adolescència són moments clau en la vida d'una persona. Per això és imprescindible comptar amb una bona educació i una xarxa social, tot i que no sempre és possible. A Salt, el Casal dels Infants treballa amb l'ajut de voluntaris per poder oferir oportunitats de futur als infants i joves més desfavorits, així com a les seves famílies.

L'entitat, nascuda al Raval de Barcelona el 1983, va aterrar a Salt l'any 2010 de la mà d'un projecte d'intervenció comunitària. Durant tot aquest temps, però, el casal ha procurat arrelar al municipi i en aquests moments porta a terme diferents projectes per cobrir una àmplia franja que va des dels zero als vint-i-cinc anys. "Intentem donar una cobertura el més integral possible a les famílies", indica el director del Casal dels Infants a Salt, Ferran López. L'entitat va començar amb un parell de despatxos a l'Hotel d'Entitats, que encara conserva, però des de fa pocs mesos també compta amb un local al carrer Major.

D'aquesta manera, els més petits i les seves mares poden participar en el projecte Vincles, que té com a objectiu enfortir la relació dels nadons fins a tres anys amb les seves progenitores. I és que, segons la filosofia del Casal, com abans es comenci a educar un infant, més oportunitats de futur tindrà.

Quan els infants creixen una mica més poden participar en el casal obert infantil (de 6 a 12 anys), on poden fer els deures, jugar i compartir experiències; i el casal d'adolescents (de 12 a 16 anys), on se'ls implica en activitats de reforç escolar i de lleure. A més, també es treballa amb les famílies, ja que són un puntal clau en el desenvolupament dels infants i adolescents. De cares a l'estiu, l'objectiu és doblar els esforços i oferir més hores de casal cada dia, per tal que els participants puguin gaudir d'unes vacances com cal -amb excursions, jocs i sortides- i per omplir totes les hores del dia que ja no passaran a l'escola.

Però a banda de l'educació, des del Casal també s'aposta per la inserció laboral. Per això, compta amb una xarxa d'accés al treball a través de la qual ajuda els joves a buscar feina; per exemple, donant-los un cop de mà amb el currículum o ajudant-los a preparar entrevistes de treball. A més, compten també amb una Aula d'Hostaleria que forma els joves en risc d'exclusió social a formar-se per poder treballar en bars i restaurants, una de les opcions laborals que en aquests moments té més sortida.

Paral·lelament, també contiuen treballant en el projecte d'intervenció comunitària a través del qual van arribar a Salt, juntament amb 30 entitats més. Per aconseguir-ho, intervenen amb entitats i veïns per millorar la cohesió i la convivència a través de la participació i la mediació intercultural.

Mantenir i consolidar tots aquests projectes, però, no és fàcil. El Casal compta amb el suport de l'administració i de diverses institucions, inclosa l'Obra Social la Caixa, però tot i això els és complicat poder mantenir totes les iniciatives. "Cada cop ens és més difícil aconseguir finançament i mantenir-lo, de manera que estarem encantats que qualsevol persona o empresa s'hi vulgui implicar, ja que sumant els esforços de tots plegats ho podrem tirar endavant", assenyala López.