Enfortir la cohesió social des del barri

El Casal dels Infants de Salt ofereix oportunitats a infants i joves que estan en risc d'exclusió

03.05.2016 | 07:20
Enfortir la cohesió social des del barri

Oferir als infants, joves i famílies en risc d'exclusió social un espai de trobada i donar-los eines per afrontar el futur amb més garanties. Aquest és el principal objectiu del Casal dels Infants, una entitat nascuda el 1983 a Barcelona i que des de 2010 també treballa a Salt, on està desenvolupant diversos projectes. Amb l'ajut de voluntaris, la seva filosofia parteix de la base que ha de ser la ciutadania organitzada la que treballi per canviar el seu entorn.

La infància i l'adolescència són moments clau en la vida d'una persona. Per això és imprescindible comptar amb una bona educació i una xarxa social, tot i que no sempre és possible. A Salt, el Casal dels Infants treballa amb l'ajut de voluntaris per poder oferir oportunitats de futur als infants i joves més desfavorits, així com a les seves famílies.

L'entitat, nascuda al Raval de Barcelona el 1983, va aterrar a Salt l'any 2010 de la mà d'un projecte d'intervenció comunitària. Durant tot aquest temps, però, el casal ha procurat arrelar al municipi i en aquests moments porta a terme diferents projectes per cobrir una àmplia franja que va des dels zero als vint-i-cinc anys. "Intentem donar una cobertura el més integral possible a les famílies", indica el director del Casal dels Infants a Salt, Ferran López. L'entitat va començar amb un parell de despatxos a l'Hotel d'Entitats, que encara conserva, però des de fa pocs mesos també compta amb un local al carrer Major.

D'aquesta manera, els més petits i les seves mares poden participar en el projecte Vincles, que té com a objectiu enfortir la relació dels nadons fins a tres anys amb les seves progenitores. I és que, segons la filosofia del Casal, com abans es comenci a educar un infant, més oportunitats de futur tindrà.

Quan els infants creixen una mica més poden participar en el casal obert infantil (de 6 a 12 anys), on poden fer els deures, jugar i compartir experiències; i el casal d'adolescents (de 12 a 16 anys), on se'ls implica en activitats de reforç escolar i de lleure. A més, també es treballa amb les famílies, ja que són un puntal clau en el desenvolupament dels infants i adolescents. De cares a l'estiu, l'objectiu és doblar els esforços i oferir més hores de casal cada dia, per tal que els participants puguin gaudir d'unes vacances com cal -amb excursions, jocs i sortides- i per omplir totes les hores del dia que ja no passaran a l'escola.

Però a banda de l'educació, des del Casal també s'aposta per la inserció laboral. Per això, compta amb una xarxa d'accés al treball a través de la qual ajuda els joves a buscar feina; per exemple, donant-los un cop de mà amb el currículum o ajudant-los a preparar entrevistes de treball. A més, compten també amb una Aula d'Hostaleria que forma els joves en risc d'exclusió social a formar-se per poder treballar en bars i restaurants, una de les opcions laborals que en aquests moments té més sortida.

Paral·lelament, també contiuen treballant en el projecte d'intervenció comunitària a través del qual van arribar a Salt, juntament amb 30 entitats més. Per aconseguir-ho, intervenen amb entitats i veïns per millorar la cohesió i la convivència a través de la participació i la mediació intercultural.

Mantenir i consolidar tots aquests projectes, però, no és fàcil. El Casal compta amb el suport de l'administració i de diverses institucions, inclosa l'Obra Social la Caixa, però tot i això els és complicat poder mantenir totes les iniciatives. "Cada cop ens és més difícil aconseguir finançament i mantenir-lo, de manera que estarem encantats que qualsevol persona o empresa s'hi vulgui implicar, ja que sumant els esforços de tots plegats ho podrem tirar endavant", assenyala López.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema