Una dona de Bellcaire d'Empordà ha denunciat als Mossos d'Esquadra que un capellà gironí va abusar d'ella quan tenia deu anys, l'any 1989, en una casa de colònies de Puigpardines, a la Vall d'en Bas. El Bisbat ha afirmat desconèixer el cas, però ha decidit apartar cautelarment el capellà -que està jubilat- de qualsevol activitat pastoral.

Vint-i-set anys més tard dels suposats abusos, la víctima va anar a veure el sacerdot i va gravar la conversa que hi va mantenir. En aquesta conversa, segons va avançar ahir a l'emissora de ràdio RAC1, el capellà reconeix els abusos i li demana perdó. També li diu que oblidi els fets, però la dona va anar a finals de la setmana passada a la comissaria dels Mossos d'Olot i va denunciar Josep Planas i Planas, que ara té 81 anys.

Els agents de la Garrotxa, tot i que el cas estaria prescrit, estan investigant el succés. També han posat els fets en coneixement dels jutge d'Olot i de la Fiscalia, que decidirà si obre diligències.

El Bisbat de Girona, en transcendir la notícia, va assegurar en un comunicat que ha apartat «cautelarment el mossèn de tota activitat pastoral» a causa de «la gravetat de les acusacions i a l'espera de l'aclariment d'aquest cas per part de les instàncies pertinent». També va anunciar que investiga els fets per ajudar aclarir-los al més aviat possible.

Segons recull la denúncia presentada als Mossos, la víctima, que és de Bellcaire -on exercia en aquell moment el capellà- va anar de colònies a Puigpardines el 1989. Segons el seu relat, un dia es va trobar malament i es va quedar al llit mentre els seus companys sortien a jugar fora, de manera que es va quedar sola a la casa amb el capellà i la cuinera.

El sacerdot, que tenia llavors 54 anys, hauria pujat a l'estança on hi havia la petita i, segons recull la denúncia, va abusar-ne sexualment. Un cop va haver culminat els tocaments, la dona assegura que fins i tot la va amenaçar de mort si explicava el que havia succeït.

La nena, però, hauria explicat els fets als seus pares, que, segons la denúncia, ho van anar a denunciar al Bisbat, en aquell moment encapçalat per Jaume Camprodon. També la van portar al psicòleg i van demanar a l'escola on anava de no assistir a classes de religió, ja que el mestre era el mateix mossèn Planas. La denunciant, segons va explicar RAC1, va aconseguir deixar d'anar a classes de religió, però en canvi el Bisbat només va canviar el mossèn de destí i el va traslladar a Agullana. Des de la diòcesi, tanmateix, van assegurar ahir que no els consta «cap denúncia referent a l'abús d'una menor d'edat l'any 1989 per part del capellà acusat».

Jubilat i sense responsabiliats

Actualment, mossèn Josep Planas està jubilat. Segons va destacar ahir el Bisbat, el sacerdot en l'actualitat «no té cap responsabilitat parroquial ni diocesana». Com a jubilat, tanmateix, tenia fins ara l'encàrrec de donar suport a les parròquies de Celrà, Flaçà, Sant Joan de Mollet i Sant Llorenç de les Arenes.

Davant de la denúncia, el Bisbat de Girona va condemnar ahir «rotundament» aquest tipus de fets. També va recordar que, d'acord amb la nota que els bisbes catalans van fer pública del passat 18 de febrer, expressen «el seu suport a les víctimes, així com el compromís de tolerància zero davant dels casos d'abusos a menors».