El deute amb els ajuntaments gironins és almenys un 50% superior al que la Generalitat ha reconegut oficialment, segons ha afirmat el PSC, partit que va forçar la resposta parlamentària del Govern que concreta aquest endeutament en 85 milions d'euros. El deute amb el conjunt de les institucions gironines s'incrementa fins als 98 milions, tal com Diari de Girona va informar diumenge.

El diputat del PSC al Parlament per Girona, Rafel Bruguera, ha alertat dels problemes de tresoreria que pateixen els ajuntaments i del bloqueig d'inversions, projectes d'ocupació o de contingut social que aquest fet suposa. Després de remarcar que «som conscients de la situació de la Generalitat», ha reclamat al Govern que informi d'una previsió de pagament perquè els consistoris puguin fer una planificació adequada.

El socialista ha denunciat que «el deute real» de l'administració catalana és «enorme, bastant superior» al que el Govern ha reconegut amb data del 22 de març. Bruguera ha concretat que els 85 milions impagats als ajuntaments equivalen a un deute de 111 euros de mitjana amb cada ciutadà gironí. Una xifra que el diputat ha situat per sobre dels 1.000 euros per persona en poblacions petites com Boadella o Campdevànol (en aquest últim cas, l'ha xifrat en 1.400 per veí).

En opinió del secretari de Política Municipal del PSC, Òscar Aparicio, els impagaments han generat «una situació insostenible als ajuntaments» i ha advertit que les inversions no són les úniques víctimes, ja que també afecta la cobertura de les despeses corrents. El polític ha criticat que es produeix un fet «pervers», ja que molts municipis es veuen obligats a endeutar-se per assumir uns diners que han pressupostat però que no els arriben. Per aquest motiu, Aparicio ha fet «un toc d'atenció a la Generalitat» perquè garanteixi «un finançament digne als ajuntaments», ja sigui abonant el deute o modificant el sistema de pagament.

Finalment, el diputat del Congrés, Marc Lamuà ha considerat «evident» que el sistema de finançament de l'Estat amb Catalunya hauria de ser millor, però ha acusat la Generalitat de cometre «el mateix pecat» del que acusa al govern espanyol. «La Generalitat no té un bon comportament amb els municipis gironins», ha conclòs.