L'arquebisbe de Barcelona, Juan José Omella, va participar dimarts en la Jornada Diocesana de Preveres i Diaques, que va comptar amb la presència d'un centenar de persones a Santa Elena (Solius). Durant la seva conferència, Omella va recordar als presents que la seva tasca prioritària han de ser les persones i va demanar als presents que apliquin una mirada «més atenta i nova» davant el món actual, tal com predica el papa Francesc.

L'arquebisbe va reflexionar a l'entorn de la instrucció pastoral Església, servidora dels pobres, aprovada l'any passat per la Conferència Episcopal Espanyola i de la qual ell mateix va ser un dels principals inspiradors. Omella va subratllar que els preveres no han d'oferir una mirada «de jutge», sinó de «misericòrdia i d'amor». «Els plans pastorals són necesaris, però per damunt d'això calen actituds noves», va assenyalar. En aquest sentit, va destacar que aquesta «altra mirada» també s'ha d'aplicar en el món de l'economia, tot manifestant una opció «preferent, clara i determinada pels pobres». També va remarcar que l'Església «no estarà satisfeta» mentre hi hagi pobres, siguin on siguin. A més, va reivindicar la necessitat que Europa parli més dels «qui arreu del món neixen, viuen i moren pobres».

Creix la solidaritat

Omella, d'altra banda, va voler remarcar el fet que la crisi actual també ha despertat un gran moviment de solidaritat, tot assenyalant que s'han triplicat les aportacions ciutadanes a Càritas. En aquest sentit, va assegurar que, malgrat la secularització de la societat actual, l'Església continua essent un «referent moral» per a molta gent. Així doncs, va reivindicar la noció de «bé comú» com un terme que pot ajudar a bastir ponts amb el món sociopolític en la lluita per una societat «més justa». Per aconseguir-ho, però, Omella va recordar als preveres i diaques que la prioritat de la seva tasca pastoral han de ser les persones, i va advertir que «a voltes acabem fent una reducció de la predicació perquè no parlem d'allò que nosaltres mateixos no practiquem».