L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses en el seu darrer ple va aprovar un pla econòmic financer per al període 2016-17. El pla és per aconseguir l'objectiu de la regla de la despesa en base a la llei d'Estabilitat Financera. L'origen del pla rau en el fet que la liquidació del 2015 no va complir amb la regla de la despesa.

Segons va explicar l'alcalde, Ramon Roqué (Moviment d'Esquerres-MÉS), no van obtenir els ingressos previstos al pressupost. El fet va derivar en una desviació de les previsions comptables, segons Roqué, del 4%. Ho va considerar com un fet normal dels diferents períodes d'una gestió municipal. L'aprovació va ser feta amb el vot a favor de MÉS, l'abstenció de CiU i el vot en contra d'ERC.

Els efectes del pla van ser posats sobre la taula per Ramon Roqué: «Ens disposem a aprovar aquest pla econòmic i financer -va exposar- que ha d'afectar els pressupostos en el sentit de només permetre l'1,8 % de la despesa del 2016 respecte a la del 2015 i la d'un 2,2% d'increment de la despesa del 2017 respecte a la del 2016». Va afegir que «per tant, fem un reajust del pressupost ordinari amb 68.000 € repartits en les diferents partides i que permeten complir amb la regla de la despesa i, per tant, complir amb les exigències que ens marca la Llei de Racionalització i Sosteniblitat de l'Administració Local».

Sergi Albrich (portaveu d'ERC a l'oposició) va respondre: «Ens preocupa que hi havia hagut un excés de la despesa». Després de definir que s'havia estirat més el braç que la màniga, va comentar que «l'Ajuntament té un excés de la despesa de l'any 2015 de 145.000 € que obliguen a aprovar un pla econòmic financer i fer un rebaixa de 68.000 € del pressupost». Va exposar que no votarien a favor i va encoratjar l'equip de govern a procurar tancar les finances en positiu.

«Entenem que el resultat pressupostari del 2015 ens ha obligat a menjar el romanent del 2015», va intervenir Concepció Formatger (CiU), que va concloure que «si al 2016 no es repeteix, quedarà aquí i vull entendre que s'haurà de fer un esforç i reconduir la situació»

El desequilibri del 2015 va derivar en un debat sobre el deute. Sergi Albrich (ERC) va exposar que «el deute de l'Ajuntament ascendeix aproximadament a 2.600.00 €, equivalents a un 770 euros per persona». I va considerar que «de fet, Sant Joan seria l'únic ajuntament de la comarca que incrementa el deute per segon any consecutiu».

«No és cert!», va respondre Ramon Roqué. En aquest sentit va argumentar que «aquest equip de govern en tot el mandat passat només va formalitzar un crèdit». Va seguir: «Per tant, li he de dir que aquest equip de govern redueix el deute».

Va explicar que a partir de l'arribada del seu equip al goven, no han fet altra cosa que reduir un deute que al 2009 arribava als 3.700.000 €. A més, va corregir dient que «el deute viu de l'Ajuntament no és de 2.600,000 €, sinó que nomes ascendeix a 1.600.000 €». També va insistir: «Per què dic això? Perquè entre els 2.600.000 € que vostè diu i el 1.600.000 € que dic jo, hi ha un crèdit a curt termini que correspon a un crèdit de tresoreria per suportar el temps que la Generalitat tarda a pagar l'Ajuntament». Va assenyalar que si Economia i Finances de la Generalitat és capaç de pagar tot el que deu a l'Ajuntament en un any, l'Ajuntament no deurà 2.600.000 € i va preveure que?«pot deure 2 milions o menys». Va retreure un estudi econòmic fet al 2008 que va posar al descobert un deute afegit d'1.600.000 € del temps del mandat d'ERC al poble i va recordar que el deute va arribar al voltant dels 3.800.000 €. Ho va definir com «els temps negres del deute del 120%».