Els cas dels maltractaments a la Fundació Guifré enverina el ple de Ripoll

Persones properes a les denunciants van demanar la dimissió de l'alcalde i van acusar-lo de mentir

02.06.2016 | 10:37
La sala Eudald Pradell va omplir-se per quart mes consecutiu

A banda de tenir Santi Llagostera com a càrrec electe representant al grup des de la butaca de regidor, la CUP de Ripoll s'està acostumant a acudir als plens per plantejar altres aspectes de l'actualitat municipal durant el torn de precs i preguntes. És la nova manera de fer política, que contrasta amb els plens tradicionals. Els d'aquest any han revertit l'habitual buidor del pati de butaques de la sala Eudald Pradell, amb una assistència de públic que sorprèn per poc habitual. L'oasi ripollès dels dos darrers mandats sembla finalment liquidat.

El ple de dimarts va servir per portar-hi la discussió de la Fundació Guifré i les acusacions de presumptes maltractaments que estan en procediment judicial. El membre de la CUP de Ripoll Aitor Carmona va introduir la discussió exigint transparència als patrons de la Fundació que alhora són regidors de l'Ajuntament de Ripoll. Al ple hi havia persones properes a les treballadores que han denunciat les conductes irregulars, i que van carregar contra l'alcalde, Jordi Munell (CDC).

Un d'ells va acusar-lo diverses vegades de mentir. També va afirmar que cada vegada que el Patronat recorda a les cuidadores que han de respectar la confidencialitat, en realitat les estan amenaçant de forma encoberta. Finalment va comparar l'estratègia que l'Ajuntament utilitza per tractar aquest conflicte, amb les que acostuma a fer servir el PP a Madrid. Un altre va rectificar el primer i va dir que en realitat l'estratègia s'assembla més a les del Tribunal Constitucional. Un tercer va demanar la dimissió de l'alcalde, per la gestió d'aquesta polèmica, mentre que una dona va destapar que el cas havia transcendit les parets de la residència, i que a la seva néta l'havien amenaçat a la discoteca i escopit pel carrer.

Munell va repetir els arguments que ha esgrimit des que la CUP va fer públic el cas. Va recordar que està en mans de la justícia, que existeixen acusacions amb responsabilitats penals i que un cop hi hagi una resolució judicial el Patronat emprendrà mesures de forma immediata. També va reconèixer que el contingut de les gravacions que van aportar quatre cuidadores, no li havia agradat, tot i recordar que havien estat enregistrades de forma il·legal. Després de ser tractat de mentider per enèsima vegada per part d'un membre del públic, i davant dels murmuris de desaprovació del mateix equip de govern, va demanar que no li faltés al respecte. Tot i que tots els partits excepte la CUP tenen regidors que són alhora patrons de la Fundació, Munell va defensar en solitari el paper del Patronat.

Al ple hi van assistir també parents dels usuaris de la residència, que van mostrar la seva preocupació per les notícies que han aparegut en els darrers mesos. «No podem dormir a les nits» va apuntar una dona que va afirmar tenir-hi tres familiars. Continuarà...

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema