La Pastisseria Cosp, situada al centre de la vila de Puigcerdà, celebra els seus 209 anys d'existència i és un dels pocs comerços bicentenaris del país. Aquest dimarts passat va rebre un reconeixement durant l'acte de lliurament dels Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial i de reconeixement als comerços centenaris que va presidir el president Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat. L'actual propietària de la Pastisseria, Susana Cosp, ha assenyalat que "enguany farem 210 anys, tot i que el reconeixement se'ns ha fet pels 209". Cosp ha apuntat que "és un reconeixement més dels que ja tenim". Aquesta és la sisena generació de la família que regenta l'establiment. La propietària ha dit que "després de sis generacions sóc la primera dona al capdavant de la Pastisseria Cosp".

El 24 d'agost de 1806 la capitania general de Puigcerdà, en nom del rei Carles IV, atorgava a Antonio Cosp la llicència a obrir un establiment per tal de fer "tortas, bizcochos, pan de tallas,...", segons es pot llegir en el pergamí que presideix la Pastisseria Cosp. Aquest document, que va trobar el pare de l'actual propietària, és el que acredita l'antiguitat de la pastisseria, probablement diu Cosp, "la més antiga de Catalunya".

Cosp ha afirmat que "sense aquest document no sabríem quants anys té la pastisseria; a molts comerços els passa, saben que són molt antics, però no ho poden acreditar".

Les especialitats

La Pastisseria Cosp es caracteritza per dues pastes que són l'especialitat de la casa i pioners en la seva elaboració al país. El més tradicional és el mil fulls que està documentat que el rebesavi de Susana Cosp ja va elaborar per una visita del rei Alfons XII. Cosp explica que el mill fulls és fa amb mantega, crema i merenga, torrat al forn, i assegura que "ara ja el fa tothom, però en vam ser els pioners".

L'altra especialitat, explica Cosp, és la magdalena, que encara elaboren tal i com la feia la primera generació de la família pastissera. Cosp manifesta que "molta gent ens demana la recepta, però es secreta".