El Banc de Sang i Teixits de Girona s'ha proposat recuperar les 1.700 donacions que ha perdut aquest any respecte del 2015. Entre les campanyes mòbils i la seu fixa a l'hospital Josep Trueta, les donacions recaptades fins a 31 de maig a la regió sanitària de Girona són 12.186, 1.700 menys que fa un any i el Banc de Sang s'ha marcat com a objectiu aconseguir-les de nou per a tenir suficients reserves per a passar l'any.

El director de la institució, el doctor Joan Profitós, explica que en cap cas s'ha de patir per l'activitat sanitària, perquè el Banc de Sang rep donacions de tot Catalunya, però reconeix que és cert que actualment Girona aporta menys a l'estoc comú del que solia fer.

"El descens de donacions té alguns factors explicables, però d'altres no tant. Un és el fet que enguany no s'ha organitzat la Marató d'Olot, que és bianual, i que sempre ens suposa més d'un miler de donacions", explica Profitós, que assegura que "sempre és bo fer un recordatori de la importància de donar sang i el millor és reconèixer com estan les reserves ara per a remuntar l'estoc abans de patir per l'estiu".

I és que durant els mesos d'estiu les donacions baixen entorn d'un 30% mentre que les necessitats de transfusió es mantenen. Només a l'hospital Josep Trueta de Girona, cada dia es transfonen una quarantena de bosses de sang per poder atendre les necessitats internes. Els serveis hospitalaris que més sang consumeixen són els d'urgències, hematologia clínica, cirurgia i oncologia.

Per combatre el descens de donacions propi de l'estiu, explica el responsable del Banc de Sang de Girona "hi posarem imaginació, perquè el que aconseguim de menys a l'agost ho patim després al setembre". En aquest sentit, repetiran les campanyes mòbils als municipis costaners i també incidiran en les col·lectes que es fan anualment en algunes grans empreses gironines.

Dia Mundial del Donant

Coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang, que se celebra avui, el Banc de Sang i Teixits ha iniciat una campanya per animar la ciutadania a acostar-se a fer la seva donació. A Girona també se celebrarà la Diada fent un sorteig d'una nit en un hotel de la Costa Daurada a mitja pensió per a dues persones entre tots aquells que donin sang avui al Trueta (de 9 a 14h i de 16 a 20h).

Aquest sorteig es podrà fer gràcies a la col·laboració de Viatges Tejedor, que a més, oferirà descomptes i promocions especials a totes les persones que s'acostin al Trueta a donar sang qualsevol dia d'aquesta setmana, fins divendres.

Amb l'eslògan "La sang ens connecta a tots", la jornada vol posar de manifest el civisme de milions de persones que donen sang de forma regular. Els dotze grans hospitals catalans amb banc de sang, entre ells el Trueta, decoraran els espais de donació amb banderoles en les quals els donants podran escriure-hi el seu nom per a crear una gran cadena.

A més, a través d'una invitació que poden fotografiar i penjar a les xarxes socials, els donants podran nominar altres persones perquè segueixin el seu exemple i vagin a donar sang durant aquesta setmana. Aquests continguts es poden compartir a la xarxa amb l'etiqueta #DiaD.