Investigadors gironins participen en un projecte europeu per a desenvolupar una innovadora bomba d'insulina intel·ligent per als pacients diabètics. Es tracta del projecte europeu Pepper (Patient Empowerment Through Predictive Personalised Decision Support), en què prendran part investigadors del Grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), de la Universitat de Girona (UdG) i de l'hospital Josep Trueta.

A diferència de les altres dues bombes que ja existeixen, aquest nou dispositiu disposa d'un sensor del nivell de glucosa que envia informació de la quantitat d'insulina necessària que s'ha de subministrar en cada moment al pacient diabètic, indica l'Idibgi.

El projecte, de tres anys de durada, està finançat pel Programa H2020 de la Comissió Europea i coordinat per la Universitat Oxford Brookes. Té un pressupost de prop de quatre milions i hi participen empreses i entitats públiques de diversos àmbits i països.

La UdG i l'Oxford Brookes són les encarregades de desenvolupar els algoritmes, l'empresa britànica Cellnovo desenvolupa el dispositiu i la companyia romanesa Romsoft treballa en el programari. Les proves pilot, que es preveu que comencin el gener de l'any que ve, es realitzaran a l'hospital Trueta de Girona i a l'Imperial College de Londres, que testaran el producte final en pacients.

Els investigadors es van reunir recentment a la seu de l'Institut d'Investigació Biomèdica, al parc hospitalari Martí i Julià de Salt, per coordinar tota la informació sobre el projecte. Segons informen des de l'Idibgi, ja s'han començat a demanar els permisos a l'Agència Espanyola del Medicament. Els responsables calculen que el prototip podria estar enllestit a finals del 2018 i, segons les previsions més optimistes, l'aparició al mercat podria ser cap al 2020.